Hlavní obsah

Opravy silnice a skály pod Strečnem ublížily cestovnímu ruchu

Právo, ivi, Bratislava

Mimořádná situace v dopravě pod známým slovenským hradem Strečno negativně zasáhla zdejší cestovní ruch. I když hrad tyčící se impozantně nad údolím Váhu zůstal po celou dobu oprav otevřený, v důsledku dopravní komplikace mu o 70 procent ubylo návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Strečno

Článek

Původní plán sanace skalního výběžku nad silnicí předpokládal ukončení prací do letošního května. „Při dodržení tohoto termínu by turistická sezóna začala bez potíží,“ řekl Pavol Albrecht, projektový manažer obce Strečno.

Jenže prodlužování opravy záměr zcela nabouralo. Silnici nakonec otevřeli 29. července. Na dopravní komplikace v okolí doplatili rovněž provozovatelé další zdejší oblíbené atrakce – jízdy na vorech po Váhu. Firma pocítila až poloviční pokles zájmu turistů.

„Má to dopad i na zaměstnanost vorařů, většinou místních,“ konstatoval Albrecht.

Ohrožení na silnici

Pokles příjmů hlásí i místní stravovací a ubytovací zařízení. Skalní výběžek nad silnicí pod Strečnem dlouhodobě ohrožoval projíždějící automobily. Proto se muselo sáhnout k jeho zpevnění.

V roce 2007 zasáhl padající kámen projíždějící české auto a úlomek se od silnice odrazil tak nešťastně, že prolétl čelním sklem a zasáhl do hlavy 19letou dívku ze Strakonic. Po několika dnech v nemocnici zraněním podlehla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám