Hlavní obsah

Tipy na víkend: Do vinných sklípků, na pivní festival či koncert vážně hudby

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce pro milovníky vína, piva, jídla, ale i kultury. Takový bude druhý srpnový víkend. Ať už si budete chtít zaskočit do sklípku na Moravě, svlažit se zlatavým mokem třeba v Litoměřicích, nebo si poslechnout vážnou hudbu v historických prostorách kláštera v Kladrubech, zcela jistě si svůj program vyberete.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte degustovat do vinného sklípku. Ilustrační foto

Článek
Praha

Aktivity naslepo

Pokud si chcete jen na okamžik vyzkoušet, jak se cítí nevidomí lidé, dorazte v neděli do kláštera sv. Anežky České. Návštěvníkům bude představena tvorba nevidomých umělců, zároveň je připraveno povídání o zkušenostech nevidomých rodičů. Zájemci si budou moci vyzkoušet hmatové modelování, četbu Braillova písma, chůzi s bílou holí nebo další aktivity naslepo. Více informací najdete zde.

Komentovaná vycházka

Pokud se zajímáte o historii, nenechte si ujít nedělní komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově na Smíchově. Dozvíte se nejrůznější zajímavosti z jeho minulosti, jakému účelu sloužil původně a jak se postupem času rozvíjel. Vstup na akci je zdarma, není třeba ani žádné rezervace. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Mělnický koš

O víkendu se již pojedenácté uskuteční v historickém centru Mělníka slavnost vína Mělnický košt. Návštěvníci se mohou těšit kromě produktů lokálních vinařů také na nejrůznější gastronomické speciality, prezentace tradičních řemesel, ale i množství kulturních akcí. Seznam vinařů, kteří se do akce zapojili, a další užitečné informace najdete zde.

Kutnohorská kocábka

Sobota v Kutné Hoře bude patřit milovníkům country, bluegrassu, folkové a trampské muziky. V parku pod Vlašským dvorem se uskuteční jednodenní hudební festival Kutnohorská kocábka. Na akci vystoupí mimo jiné i Petra Černocká, vstupné na místě je za 180 korun. Více zde.

Jihočeský kraj

Kultura u řeky

V sobotu ožije nábřeží v Týně nad Vltavou uměním. Na návštěvníky čeká pestrý výběr kulturních akcí ze všech uměleckých sfér. Těšit se můžete na hudební produkci i s následnou afterparty, divadelní představení, výstavu výtvarného umění od mladých tvůrců a designerů, knižní koutek s burzou, ale i na nejrůznější pohybového aktivity, třeba jógu. Detaily naleznete zde.

Plzeňský kraj

Hudba v klášteře

O víkendu se v plzeňském kraji konají nejrůznější koncerty vážné hudby. Na jeden takový můžete vyrazit v sobotu v rámci hudebního festivalu Kladrubské léto. Uskuteční se v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie a účinkovat bude Pražský žesťový soubor. Vstupné na tento koncert je 150 korun. Začíná se v 15:00 hodin. Detaily najdete zde.

Karlovarský kraj

Závody horských kol

V sobotu se v Karlových Varech uskuteční jeden z největších závodů horských kol pro širokou veřejnost. Účastníci budou moci už poosmnácté poznat nejkrásnější zákoutí lázeňských lesů a bezprostředního okolí města. Jsou připraveny tři různě dlouhé trasy - 22, 37 a 57 kilometrů. Na závod se můžete registrovat zde.

Ústecký kraj

Pivní slavnost

Již poosmé zavítají do Litoměřic Pivní slavnosti. Konat se budou v sobotu na Mírovém náměstí a návštěvníci budou moci ochutnat nejrůznější pivní speciály známých i neznámých značek. Pivovarů je zatím přihlášeno 25. Připraven je doprovodný hudební program, zahraje například kapela Mandrage. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Ze století do století

Akce, která potěší především dámy, se uskuteční v sobotu na hradu Houska. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky hradu spojené s přehlídkou historického spodního prádla, dozvědí se, jak se měnilo v průběhu staletí a na nádvoří pak zájemci najdou vše, co k ženám vždy patřilo. Stánky se šperky, přírodní kosmetikou, květinami, kabelkami a mnoho dalšího. Kompletní program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Gulášové slavnosti

Milovníci jedné z českých klasik, guláše, by si neměli nechat ujít Gulášové slavnosti v Bolehošti. Kromě této dobroty je připraveno i několik značek a druhů piv a mnoho dalšího. O nejlepším guláši rozhodnou nejen odborní porotci, ale také sami návštěvníci. Kdo bude chtít ochutnat i něco jiného, na akci budou k dostání také bramboráky, masa z grilu či udírny, ale také nejrůznější sladké dobroty. Více zde.

Pardubický kraj

Festival chutí a vůní

Na pardubickém zámku se v sobotu uskuteční Festival chutí, vůní a řemesel. Návštěvníkům nabídne to nejlepší z jídla, pití i zábavy, co nabízejí nejrůznější české regiony. Těšit se můžete na ručně vyráběné sýry, perník, zmrzlinu, ale třeba i pivo. Chybět nebudou ani nejrůznější workshopy či doprovodný hudební program, třeba i cimbálová muzika. Vstupné na akci je zdarma. Více informací zde.

Vysočina

Design piknik

V Počátkách u Pelhřimova se v sobotu uskuteční přehlídka českého designu. Kromě nejrůznějších výtvorů a inspirace se mohou návštěvníci těšit na doprovodný hudební program, jehož hlavními hvězdami budou zpěvačka Aneta Langerová či Milan Peroutka s kapelou Perutě. Jelikož se ovšem akce nazývá Design piknik, připraveno bude i dobré jídlo a pití. Vstupné na akci je za necelých 300 korun.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklepy

Jako téměř každý víkend, i tento se budou na Moravě otevírat vinné sklípky. Tentokrát to bude v Čejči. V sobotu tak budou moci milovníci vína ochutnat nejrůznější produkty lokálních producentů. Každý sklípek nabídne nejméně šest vzorků, někde i mnohem více. Degustace jsou zahrnuty v ceně vstupenky. Podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Litovelský otvírák

V sobotu se v Litovelskému pivovaru uskuteční akce spojující pivo a hudbu. Kromě ochutnávek nejrůznějších pivních speciálů, budou moci návštěvníci navštívit historickou expozici pivovarnictví, která je seznámí s tradiční výrobou zlatavého moku. Mimo to jsou připraveny koncerty na třech scénách a další doprovodný program. Podrobnosti o akci zde.

Zlínský kraj

Folklórní festival

Na sobotu připadá Mezinárodní folklórní festival Léto na Soláni nedaleko Velkých Karlovic. Na programu jsou nejrůznější přehlídky tanečních souborů z Valašska, vystoupení cimbálových kapel, ale i mnoho dalšího. Návštěvníky potěší také ukázky tradičních lidových řemesel, ale také nejrůznější dobroty. Třeba při zahájení akce budou připraveny borůvkové speciality. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Běhej lesy

Běžecký seriál Běhej lesy se v sobotu přesouvá do srdce Beskyd. Závodníci se budou moci proběhnout kolem vrcholu Bílá. Lanovka vyveze účastníky na start, odkud se naskytne výhled na široké okolí. Na výběr je ze dvou různě dlouhých tras, jedna měří 11 a druhá 19 kilometrů. Další užitečné informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám