Hlavní obsah

Pramen chorvatské řeky okouzlí magickou hrou barev

Novinky, mšv

V létě mnoho Čechů opětovně míří do Chorvatska. Země na pobřeží Jadranu ale kromě moře nabízí i mnoho krásných míst k objevování. Vedle známých národních parků může být zajímavým i výlet k pramenu řeky Cetina, který se nachází u stejnojmenné vesničky. Barva jezírka, kde začíná řeka svou cestu, je skutečně magická a prolínají se v ní odstíny zelené i modré.

Foto: Profimedia.cz

Pramen řeky je magickou přírodní hříčkou.

Článek

Řeka pramení na svazích Dinárských hor v Dalmácii. Nese stejný název jako malá přilehlá vesnička, která se u pramene nachází. V ní žádná velká turistická lákadla nehledejte, největším lákadlem je nevelké jezírko, kde Cetina začíná svou dlouhou cestu až k Jaderskému moři.

Barva vody je neuvěřitelná a působí téměř surrealisticky, mísí se v ní odstíny zelené, v hlubších místech až po temně modrou. Z ptačí perspektivy pak působí skoro jako oko do hlubin země.

Foto: Profimedia.cz

Z ptačí perspektivy vypadá pramen jako oko.

Cetina je svou délkou spíše průměrná řeka, od pramene až k moři měří kolem 105 kilometrů. Protéká ovšem pitoreskní skalnatou krajinou, navíc svou mystickou barvu neztrácí ani při cestě k moři. Je proto velmi vyhledávaná mezi vodáky. Vede skrze příkrá skalní úbočí i malebné vesničky a města. Na některých místech se nacházejí i splávky, díky kterým získává řeka na příjemné divokosti.

Foto: Profimedia.cz

Cetina je oblíbená mezi vodáky. Vede totiž velmi pitoreskní krajinou.

Do moře se Cetina vlévá v městečku Omiš, které se nachází nedaleko Splitu. Kdo se nechce vydat na rafty či kánoe zcela po vlastní ose, může proto využít i služeb různých turistických kanceláří, které ze Splitu pořádají jednodenní vodácké výlety, vhodné i pro větší děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám