Hlavní obsah

Lonely Planet: Čínská provincie s duhovým pohořím je nejhezčím místem Asie

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější turistický průvodce Lonely Planet vydal již tradičně přehled nejhezčích asijských destinací. Pro letošní rok se na vrchol žebříčku dostala čínská provincie Kan-su, ve které se nachází mimo jiné duhové pohoří. Lákadlem je také tamní kuchyně a absence velkého množství turistů. Dalšími místy jsou například kazachstánská Astana či indonéské souostroví Rádža Ampat.

Foto: Profimedia.cz

Celá oblast duhové pouště je označena jako geopark.

Článek

Loňskou horkou destinací, která se umístila na první příčce, byl japonský ostrov Hokkaidó. Z hlediska blízkosti se letošní vítěz nepřesunul nijak výrazně daleko. Nejkrásnější destinací zvolili experti z Lonely Planet čínskou provincii Kan-su, která je proslulá svou pitoreskní krajinou. Nachází se tu duhové pouštní pohoří, náležící k národnímu geoparku Tan-sia nedaleko města Čang-jie.

Není to jen krajina, která má být podle průvodce velkým lákadlem čínské provincie. Jako plus vidí i dobrou železniční a silniční infrastrukturu, díky které se mohou turisté pohodlně a rychle pohybovat.

Pozoruhodným úkazem jsou také grotta Mo-kao, známá jako Jeskyně tisíců buddhů. Jedná se o rozsáhlý komplex jeskynních staveb, kde jsou přímo do skal vytesány sochy zakladatele buddhismu. Provincie Kan-su je navíc poměrně neobjevená, proto do ní zatím neproudí davy turistů.

Trendy destinace i nejhezčí korálové útesy

Na druhém místě žebříčku stojí lokalita jižně od japonského Tokia. Ta zahrnuje města Jokohama a Kamakura. Zatímco první jmenované je druhou největší metropolí v zemi, Kamakura je zase jakýmsi zemědělským centrem císařství. Zdejší krajina je kopcovitá a leží přímo na pobřeží Pacifiku. Japonsko i Čína se v žebříčku objevují ještě jednou.

Foto: Profimedia.cz

Svatyně v japonském městě Kakamura.

Jedním z dalších pozoruhodných míst je hlavní město Kazachstánu Astana. Je považováno za populární destinaci, jejíž atraktivita poroste. V metropoli se kloubí tradiční architektura s moderní zástavbou mrakodrapů. Letos se zde navíc koná mezinárodní světová výstava Expo.

V roce 2017 mohou příslušníci 45 států, včetně Česka, vycestovat do Kazachstánu na 30 dní bezvízově, čímž je tato destinace mnohem dostupnější.

Foto: Profimedia.cz

Souostroví Raja Ampat je proslulé bohatým podmořským životem.

Na posledním místě žebříčku, aniž by mu to jakkoli ubíralo na pozoruhodnosti, se umístilo souostroví Rádža Ampat v Indonésii.

Lonely Planet ho popisuje jako místo exotických pláží s bílým pískem, bujnou džunglí, a hlavně bohatým podmořským životem. Jezdí se sem především za potápěním. Míst, která se dají prozkoumávat, je zhruba 200. Experti tvrdí, že v oceánu se nacházejí jedny z nejrozmanitějších korálových útesů planety.

Nejhezčí asijské destinace podle Lonely Planet
1. Provincie Kan-su, Čína
2. Jih od Tokia, Japonsko
3. Sever státu Kérala, Indie
4: Keong Saik Road, Singapur
5. Astana, Kazachstán
6. Takajama, Japonsko
7. Si-an, Čína
8. Hill Country, Srí Lanka
9. Malakka, Malajsie
10. Souostroví Rádža Ampat, Indonésie
Zdroj: Lonely Planet

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám