Hlavní obsah

Stezka řeky Vltavy nabízí nové zážitky

Právo, Lucie Kándlová

Po více než šedesáti letech se na řeku Vltavu pod Českými Budějovicemi vrátila lodní doprava. A s ní se návštěvníkům nabízejí i nové turistické možnosti a zážitky.

Foto: Destinační společnost Českobudějovicko– Hlubocko

Výlety na lodích po řece Vltavě lákají v těchto dnech hlavně rodiče s dětmi.

Článek

Projekt Stezka řeky Vltavy umožní například plout na hausbótech nebo si pomocí infopointu rezervovat sportovní vybavení. Uběhl pouhý měsíc od otevření plavební komory v Hněvkovicích a provoz na říční trase Stezka Vltavy se rozjíždí. Čtyřicet kilometrů splavněné řeky v oblasti Českobudějovicko–Hlubocko nabízí návštěvníkům Jihočeského kraje nové turistické možnosti.

„Řeka má obrovský turistický potenciál. Voda tradičně láká tisíce lidí k relaxaci, ale také k aktivnímu odpočinku a je nutné nabídnout služby,“ uvedl David Šťastný z Destinační společnosti Českobudějovicko–Hlubocko. Rychlý rozvoj služeb okolo řeky nebere konce. Je tady několik nových hotelů, restaurací nebo půjčoven lodí.

Přespat se dá v hausbótech

Splavnění Vltavy doplňuje i šedesát kilometrů cyklostezky a deset kilometrů stezky pro in-line brusle. Naprostou novinkou jsou vltavské infopointy. „Stezka řeky Vltavy je v podstatě informační portál a unikátní rezervační systém zážitků, kde si lze například rezervovat on-line sportovní vybavení na stezce, jako jsou kola, koloběžky, paddle boardy, ale i rafty, kajaky, nebo projížďky výletními loděmi,“ vysvětlila novinku manažerka projektu Michaela Jirásková.

Lidé si dokonce mohou zarezervovat ubytování v hausbótech a mohou v nich nejen přespat, ale také několik dní plout po řece. „O prázdninách nám přijedou vnoučata a určitě se na lodi s nimi projedeme. Podívám se s manželem na nabídku a rozhodně nějaké služby tohoto projektu využijeme,“ řekla Marie Jelínková z Českých Budějovic.

Zajistit si veškeré nabízené služby mohou zájemci přímo v Českých Budějovicích v kavárně Lanna, v Českém Vrbném a v infopointu Hluboká nad Vltavou. Postupně se online centra otevřou i v Týně nad Vltavou nebo Kolodějích nad Lužnicí.

V rámci Stezky řeky Vltavy je možné se plavit přímo z centra krajského města přes Hlubokou nad Vltavou, Týn nad Vltavou až do Kolodějí nad Lužnicí. Zatím poslední dokončená plavební komora na Vltavě v Hněvkovicích pak umožňuje plavbu po téměř sto kilometrů dlouhé vodní cestě z Českých Budějovic na Orlík. Na malých lodích je možné doplout přes Prahu a Mělník až do Hamburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám