Hlavní obsah

Svět Charlieho Chaplina ožívá na jeho panství u Ženevského jezera

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozlehlé usedlosti Manoir de Ban ve Švýcarsku, kde legendární herec prožil posledních 25 let svého života, vzniklo unikátní muzeum. Expozice v domě, kde žil s manželkou Oonou a jejich osmi dětmi, je věnována Chaplinovu soukromí. V útrobách vedlejší nové budovy se skrývá replika filmového studia, které přibližuje jeho dílo.

Foto: Roman Zvarič

V útrobách Chaplinova panství se ukrývá replika filmového studia.

Článek

V roce 1952 imigrační úřady v USA rozhodly, že britského občana Charlieho Chaplina, toho času na cestách, nepustí zpět do země, kde žil už od období před první světovou válkou. Herec se rozhodl usadit ve Švýcarsku a koupil čtrnáctihektarové panství v městečku Corsier-sur-Vevey s krásným výhledem na Ženevské jezero. Žil tam až do své smrti v roce 1977.

Foto: Roman Zvarič

Expozice začíná v malém kině.

Expozice začíná v útulném malém kině, kde se promítá krátký dokument o Chaplinově životě. Pak se rozhrne plátno a za ním se objeví ulice ze snímku Kid. Kráčíme po ní a ocitáme se přímo uprostřed filmu. Dokonalé kulisy doplňují postavy hrdinů, které vznikly v dílnách studia Grévin, jež provozuje mj. pražské Muzeum voskových figurín.

V další hale stojí známý domeček ze Zlaté horečky, když vejdeme dovnitř, celá konstrukce se naklání stejně jako ve filmu. Hned naproti je obří soukolí z Moderní doby, kam si můžeme lehnout a nechat se vyfotit mezi ozubenými koly.

Procházíme holičstvím z Diktátora, které má na výloze zlověstný nápis Jew, ulicí z Moderní doby, kde slepá dívka prodává květiny a vězeňskou celou s cedulkou Home sweet home. Z cely vede tajný průchod do bankovního sejfu s bezpečnostními schránkami, některé z nich jsou prosklené a uvnitř mají vystavené slavné memorabilie, filmová ocenění apod.

Obyvatelé si jen odskočili

Ve střižně si zkoušíme přiřadit k různým scénám z němých filmů známé hudební šlágry, jež se tehdy používaly jako doprovod. K tomu slouží přístroj fotoplayer z roku 1914. Dobová trafika má ve výloze časopisy z celého světa s Chaplinem na titulce. Jeho nejznámější filmové kostýmy jsou připravené tak, abychom se za ně mohli postavit, nasadit si pokrývku hlavy a nechat se vyfotit jako tulák, diktátor, vězeň, policista atd.

Foto: Roman Zvarič

V muzeu se mohou návštěvníci přenést do mnoha filmů, ve kterých Chaplin hrál.

Ve studiu je řada neskutečně realistických voskových figurín umělců, kteří s Chaplinem spolupracovali, ale také třeba Michael Jackson (jeho moonwalk inspiroval právě Charlie) nebo Woody Allen. To vše doplňují ukázky z filmů, plakáty, interaktivní instalace a spousty nenápadných rafinovaných detailů a vtípků.

Foto: Roman Zvarič

Ve studiu lze najít také voskové figuríny umělců, mezi nimi i Michaela Jacksona.

Chaplinův dům vypadá, jakoby si herec a jeho blízcí jen odskočili. V jídelně je prostřeno k večeři, na stole v pracovně se válí dopisy, rozečtené knihy, deníky, v ložnici je oblečení, slavná hůlka a buřinka.

Na zdech visí množství rodinných fotografií — Chaplinovi se rádi fotili tak, že svých osm dětí seřadili podle velikosti. Obchůdek se suvenýry nabízí řadu upomínkových předmětů, mnohem zajímavější je ale celá řada knih o Chaplinovi v mnoha jazycích.

Reklama

Výběr článků

Načítám