Hlavní obsah

Turisty na Lipně svezou o prázdninách nové cyklobusy

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už o letních prázdninách vyrazí do terénu v okolí lipenské nádrže osm nových cyklobusů. Dvě linky spojí region od Rožmberku nad Vltavou až po Novou Pec. Lidé se tak pohodlně dostanou do vybraných míst ve vyšších polohách.

Foto: Jiří Mánek

Cyklobusy už vyjely na zkušební jízdy, do jednoho se vejde až třicet kol.

Článek

Léto na Lipně tráví každý rok tisíce lidí. Asi největším tahákem je pro ně koupání v jezeře, turistika a cyklistika. A právě pro milovníky kol je pro letošek připravena novinka. Denně budou v okolí Lipenské přehrady jezdit cyklobusy, které návštěvníkům umožní pohodlně se dostat na ty nejvyšší kopce. Jeden cyklobus je schopen naložit až třicet jízdních kol.

Projekt připravil Turistický spolek Lipenska ve spolupráci s celým regionem. „Na nejvyšší lipenská místa — například Jelení Vrchy nebo Svatý Tomáš — se lidé mohou nechat autobusem vyvézt i s kolem a dolů pak mohou na kole pohodlně sjet až tam, kam bude libo. Odpolední spoje je pak zase vyvezou zpět, kam budou potřebovat,“ vysvětlil turistickou novinku předseda spolku Lipenska Jiří Mánek.

Spojení celého regionu

Lipenskou nádrž bude křižovat osm autobusů denně. Cyklovýlety se tak stanou hlavně pro starší lidi dostupnějšími. „Do nepříjemného stoupání na Vítkův Hrádek může jezdit na kole jenom trénovaný člověk. Léta jsem se tam chtěl zajet na kole podívat, ale už na to nemám sílu. A teď, když mě tam bude vozit cyklobus, budu tam snad každý letní den, abych si to po těch létech pořádně užil,“ přivítal novinku Jan Souček z Vyššího Brodu.

Nové linky umožní turistům na kole dojet například z Jeleních Vrchů až do Rožmberku nad Vltavou, což je 70 kilometrů. Trasa vede za prakticky stálého klesání podél Schwarzenberského kanálu. A ten, kdo nastoupí do cyklobusu s turistickou kartou Lipno card, jede zadarmo. „Touto cestou nabízíme projekt, který tady chybí, a navíc spojujeme celý region,“ dodal Mánek.

Další výhodou je to, že z Rožmberku nad Vltavou a Vyššího Brodu se na Svatý Tomáš turisté ráno jinými spoji nedostanou. „To otevírá nové možnosti pro obyvatele i turisty z těchto dvou měst,“ řekl Josef Šelepa, zástupce dopravce, který už v regionu provozuje vodácký autobus a kterého si Turistický spolek Lipenska na léto najal. Příprava celého projektu trvala čtyři měsíce a podílí se na něm více než šedesát subjektů. Ty do něj investovaly přes půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám