Hlavní obsah

Lednický minaret už zase nabízí úchvatné pohledy

Právo, Miroslav Homola

Je nejsevernější stavbou svého druhu v Evropě. Národní kulturní památka, která však nemá vůbec nic společného s náboženstvím, byť se v ní o některých náboženských zvyklostech mluví. Lednický minaret je opět přístupný veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Minaret nikdy nesloužil k náboženským účelům.

Článek

Šedesát metrů vysoká ozdoba jedinečného zámeckého parku – jedné z našich nejvíce navštěvovaných památek – je od víkendu po náročné rekonstrukci statiky a interiérů už zase k dispozici návštěvníkům.

Přesně 302 točitých schodů na poslední ochoz dá zabrat, ale když se přestane z té výšky točit hlava, pak pohledy do parku se Zámeckou Dyjí stojí za to. „Minaret byl vybudovaný jako romantická rozhledna, takže nemá s islámem vůbec nic společného, i když je zdoben maurskými arabeskami a nápisy z koránu,“ říká kastelánka státního zámku Lednice Ivana Holásková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Interiéry osmi místností prvního patra prošly náročnou rekonstrukcí.

„Věž i maurské salónky v 1. patře byly přístupné veřejnosti až do osmdesátých let minulého století. Veřejnost jej mohla navštěvovat velmi dlouho, protože rodině Lichtenštejnů sloužil jen na začátku 19. století,“ dodala kastelánka. Architekt Josef Hardtmuth stavbu vytvořil v letech 1797 až 1802 a brzy po dokončení byl majiteli zpřístupněn minaret a park, ale částečně i zámek.

Reklama

Výběr článků

Načítám