Hlavní obsah

Skryté příběhy provedou zajímavými pražskými zákoutími

Právo, Lucie Fialová

Ocitli jsme se na Folimance v roce 1973, kdy se intenzivně řeší, zda právě dokončený Nuselský most unese váhu těžkého sovětského metra, uvádí přítomné do děje Dalibor Naar, jeden z autorů nové mobilní aplikace Skryté příběhy. Stojí u krytu Folimanka, odkud má stavbu překlenující hluboké údolí jako na dlani. Aplikace, kterou v tu chvíli slavnostně spouští, vezme uživatele na zajímavá místa v metropoli, kde se v minulosti odehrály nevšední události.

Foto: archiv Skryté příběhy

K nové hře stačí rodinám s dětmi chytrý telefon a boty vhodné na vycházku.

Článek

„Ke zdárnému dokončení díla můžete přispět i vy,“ vysvětluje nedočkavým hráčům Naar, co je podstatou mise, která pojednává o Nuselském mostu. Lidé plní různé úkoly, na konci každé hry, jsou-li úspěšní, například zvítězí v nějaké bitvě nebo něco vybudují.

Skryté příběhy cílí na rodiny s dětmi prvního stupně. „Snažíme se motivovat děti, aby chodily, poznávaly jak zajímavá místa, tak zajímavé příběhy. Telefon berou jako svoji běžnou výbavu, proto chceme technologii využít zdravým způsobem, aby se hýbaly a dozvěděly se něco zajímavého,“ vysvětluje Naar.

Momentálně nabízí dvacet tras po celé republice, polovina z nich provede zájemce pražskými zákoutími. Na území Prahy 2 můžou pomoci Albertu Einsteinovi dořešit jeho teorii relativity, na Petříně si od nich radu při stavbě rozhledny vyžádá jeden ze zakladatelů Klubu českých turistů Vilém Kurz, na jehož podnět jedna z nejznámějších dominant Prahy vyrostla. Ve Stromovce si neví rady mechanik Josef Božek. „Postavil parostroj a chce ho předvést veřejnosti, ale nepovede se mu to. Vy mu musíte pomoct, aby nezkrachoval,“ přibližuje Naar.

Soustředit se na telefon i okolí

Všechny úkoly, které účastníci plní, jsou podle něj postavené tak, aby je zvládla vyřešit rodina bez nějakých speciálních znalostí. „Musí ale být na místě, nedá se to dělat z gauče,“ upozorňuje s úsměvem. Stačí tedy chytrý telefon, boty vhodné na vycházku a postřeh. „Soustředění nejen na telefon, ale i na okolí,“ nabádá Naar.

Protože právě blízké okolí poskytne správnou odpověď na vyřčené otázky. Trasy měří od kilometru do osmi, zaberou hodinu, dvě a půl.

Nápad stvořit podobnou aplikaci vznikl před čtyřmi lety, ale dlouho trvalo, než tým nadšenců našel ten správný tvar. „Potřebujeme zajímavý příběh a pozitivní konec,“ odpovídá Naar na otázku, podle čeho volí konkrétní mise.

Každý měsíc přidá tvůrčí tým dalších deset cílů. „Na začátku jsme byli parta nadšenců, dnes máme firmu, která čítá přes 20 lidí,“ představuje autorskou skupinu Naar, který začínal jako prožitkový pedagog, tedy seznamoval učitele s tím, jak vzdělávat pomocí zážitků, a marketér. Lidé se můžou těšit, že se s aplikací Skryté příběhy v budoucnu vydají také do botanické zahrady, na Bertramku, Klamovku, Vyšehrad, Bílou horu, do Berouna, na Tetín či Křivoklát.

Reklama

Výběr článků

Načítám