Hlavní obsah

Užijte si výhled, ale bez focení. Švýcarský Bravuogn hrozí pokutami

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pitoreskní švýcarské vesnici Bravuogn začal platit zákaz focení. K němu okolní alpská krajina vyloženě vybízí. Důvod zákazu je ale celkem prostý. Úřad malé obce chce docílit toho, aby si turisté při svojí dovolené odpočinuli od technologií a sociálních sítí. A každý, kdo pravidlo, které platí něco málo přes týden, poruší, dostane pokutu.

Foto: Profimedia.cz

Není divu, že v obci chtějí, aby si turisté prohlíželi krajinu vlastníma očima, a ne skrze obrazovky a hledáčky.

Článek

Ironické je, že nové nařízení zveřejnili úředníci na svém oficiálním facebookovém profilu, jak podotýká Daily Mail. Pravidlo se ovšem nesetkalo se stoprocentně vřelým přijetím. Někteří návštěvníci označili tento krok za hloupý, bizarní, a dokonce uvažovali o zrušení svého výletu do této alpské vesničky. Na druhou stranu se našli tací, kteří nápad vřele přivítali.

Nařízení přišlo v návaznosti na jednu z mnoha studií, která se zabývala negativními dopady sociálních médií na dovolenou, píše Daily Mail. Ve výzkumu, kterého se zúčastnilo 1037 Američanů, necelých 50 procent odpovědělo, že se na výletech cítí pod tlakem, protože mají pocit, že musí zásobit své profily fotografiemi z cest.

Přitáhnout pozornost

Nové nařízení, zakazující focení, se tedy netýká pouze pořizování oblíbených selfie, ale snímků v okolí vesnice obecně. Kdo z turistů pravidlo nedodrží a bude přistižen, bude pokutován symbolickými pěti švýcarskými franky, tedy nějakými 120 korunami.

Úředníci z Bravuognu chtějí, aby si návštěvníci užili především výhled, pobyt na čerstvém vzduchu, a to bez zbytečného zatížení sociálními sítěmi. Má se také jednat o marketingovou kampaň, která má obec více zviditelnit.

Středisko Bergün – Bravuogn v kantonu Graubünden je v zimě oblíbenou destinací pro lyžování, sáňkování i bruslení. V létě zase láká milovníky vysokohorské turistiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám