Hlavní obsah

V Bruggách přivedli k životu da Vinciho vynálezy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leonardo da Vinci patřil vedle umělce také k nejnadanějším vynálezcům své doby. Jeho výtvory teď přivedli k životu v nové expozici v belgických Bruggách. Na základě původních plánů bylo zkonstruováno přes 100 strojů, což je podle organizátorů výstavy zatím nejvíc v historii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V belgických Bruggách oživili da Vinciho vynálezyVideo: Reuters

 
Článek

Již v minulosti se uskutečnilo několik výstav, které nákresy da Vinciho vynálezů představily jako trojrozměrné modely. Ještě nikdy ovšem výstava nezahrnovala tolik strojů. Alespoň to tvrdí organizátoři. Některé z vynálezů, jako třeba předchůdce dnešního letadla, byly zkonstruovány v životní velikosti. Použil se na ně materiál, který navíc mohl mít k dispozici i sám Leonardo da Vinci, tedy především dřevo a dráty.

Ačkoli samotný renesanční mistr nebyl první, kdo s podobnými návrhy přišel, on ty své dotáhl prakticky k dokonalosti. Jedním z jeho ústředních témat byly mimo jiné i zbraně a válečnictví. Navrhl cosi jako bojová letadla, vrtulníky či ponorky.

„Je neuvěřitelné, když si uvědomíte, v jaké době to vytvářel, a že i přesto mnoho z nich koreluje se současnými technologiemi. Vytvořil třeba obyčejnou převodovku, kterou dnes najdete na každém kole,“ řekl pro Reuters jeden z tvůrců výstavy Vincent Damseaux.

Výstava se koná v prostorách bruggského XPO Center a některé z vynálezů jsou interaktivní, návštěvníci je tedy mohou vidět rovněž v pohybu. Expozice bude ke zhlédnutí půl roku, pak se má přesunout do Istanbulu, Dubaje a nakonec s ní organizátoři podniknou půlroční cestu přes Asii a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám