Hlavní obsah

Po stopách Rudých Khmerů. Turisté objevují krvavou minulost Kambodže

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Kambodža, první asociací pravděpodobně bude Angkor Wat. Slavný chrámový komplex je jednoznačně největším tahákem země. Turistům, kteří chtějí ovšem zemi poznat i z jiné stránky, je určena prohlídka, která je zavede po stopách komunistické organizace Rudí Khmerové. S nimi se pojí například nechvalně známá věznice Tuol Sleng nebo takzvaná vražedná pole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průvodci provádějí turisty krvavou historií KambodžeVideo: AP

 
Článek

Pro vyznavače temné turistiky vznikla v hlavním městě Kambodže Phnompenhu společnost Killing Fields & Prison S21 Bus Tour, která se na krvavou minulost země zaměřuje. Zájemce hned ráno v hotelu vyzvedne autobus, jenž je na místa spojená s Rudými Khmery doveze. Je to právě věznice Tuol Sleng, v níž se dnes nachází muzeum genocidy, a která byla v minulosti známá pouze pod označením S-21.

„Dříve si turisté museli objednat tuk tuk a vypravit se do muzea sami. Proto před dvěma lety vznikla tato společnost, která si dala za cíl pořádat na místa spojená s temnou minulostí skupinové prohlídky,“ tvrdí Ne Chanta, řidič jednoho z autobusů organizace. „Pro cestovatele je to značné usnadnění, při cestě jim navíc pouštíme dokument, díky kterému se mohou dozvědět o tragické minulosti Kambodži mnoho informací,“ dodává.

Za čtyři roky tři milióny mrtvých

Zvukový dokument si turisté vyslechnou, než dorazí do první zastávky, kterou je právě muzeum genocidy v bývalé věznici Tuol Sleng. V ní komunistická organizace vězně mučila a následně je popravovala, drženo zde bylo podle agentury AP zhruba 17 000 lidí.

Většina byla popravena a pohřbena na jednom z takzvaných vražedných polí (v angličtině killing fields) 17 kilometrů jižně od hlavního města. Ačkoli byli Rudí Khmerové u moci čtyři roky, za jejich krutovlády zemřelo na tři milióny lidí, většinou kvůli těžké práci a hladu.

Už jsem navštívil i koncentrační tábory v Osvětimi nebo Dachau či muzeum holokaustu v Izraeli, ale nic mě nezasáhlo tolik jako brutální minulost Kambodže
návštěvník Jeff Winter

Organizované prohlídky se u turistů zatím setkávají s úspěchem. „Je skvělé mít hned po ruce anglicky mluvícího průvodce. Pochopíte tak mnoho souvislostí a dokážete lépe vstřebat informace o tom, co se ve vězení skutečně odehrávalo. Snad se z chyb minulosti všichni poučíme a nebudeme je v budoucnu opakovat,“ míní jedna z návštěvnic Valeria Maslovová.

Na největší vražedná pole v Kambodži Choeung Ek míří prohlídka hned po Tuol Slengu. Zde byli v masových hrobech pohřbeni ti, kteří došli svého konce především ve věznici. V samotném centru najdou turisté stúpu, kde jsou uchovány ostatky těl. Ty byly z hrobů exhumovány počátkem 80. let minulého století. Mnoho jich ovšem stále spočívá pod zemí. Během období monzunu často vyplavou na povrch kosti nebo zbytky oblečení.

„Když docházelo v Kambodži k těmto smutným událostem, bylo mi něco kolem dvaceti a nevěnoval jsem tomu pozornost. Teď jsem dorazil na prohlídku a jsem tímto smutným a krvavým obdobím zasažen. Už jsem navštívil i koncentrační tábory v Osvětimi nebo Dachau či muzeum holokaustu v Izraeli, ale nic mě nezasáhlo tolik jako brutální minulost Kambodže,“ tvrdí návštěvník Jeff Winter.

Společnost má díky narůstajícímu zájmu v plánu přidat na okruh více autobusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám