Hlavní obsah

Melania Trumpová dál pomáhá turistickému ruchu ve vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Faktor americké první dámy Melanie Trumpové a lepšící se ekonomika pomáhají turistickému ruchu ve Slovinsku. Počet přenocování amerických turistů se v březnu meziročně zvýšil o 30,6 procenta a o 22,5 procenta vzrostl i u domácích turistů. Celkové množství turistů v zemi meziročně stouplo o osm procent. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil slovinský statistický úřad.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Západ slunce nad vinicemi u slovinského městečka Šmartno.

Článek

Slovinské cestovní kanceláře nabízejí speciální výlety „po stopách Melanie Trumpové”. Během nich lze navštívit místa, kde manželka amerického prezidenta žila, studovala a pracovala. Choť amerického prezidenta si již ve Slovinsku najala právní firmu, která má chránit její jméno a pověst před zneužitím u množství produktů, které se poslední dobou začínají objevovat. [celá zpráva]

Nárůst domácích zájemců o ubytování pak dávají analytici do souvislosti s lepšící se slovinskou ekonomikou. Ta má letos růst tempem 3,6 procenta po loňských 2,5 procenta, píše agentura Reuters.

V březnu se ve Slovinsku na 10,2 procenta snížila nezaměstnanost, loni ve stejném období ještě byla na 12 procentech. Lepší se i důvěra firem a spotřebitelů. Index podnikatelské důvěry se sice v květnu oproti dubnu snížil na 9,5 bodu, ale meziročně je o 5,7 bodu vyšší.

Podle Asociace cestovních kanceláří roste zájem o Slovinsko i u českých turistů. Ti ho dosud využívali zejména jako tranzitní zemi pro přesun do Chorvatska. Řada Čechů se ovšem na dovolenou vydá o několik dní dříve a udělá si zastávku právě ve Slovinsku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám