Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na Moravu za vínem, k Plzni za japonskou kulturou

Novinky, mšv, sir

Poslední květnový víkend nabízí velmi pestrý výběr akcí. Na Moravě se uskuteční tradiční den otevřených sklepů, který bude tentokrát spíše v komorním duchu. Do Plzeňského kraje mohou vyrazit ti, kteří se zajímají o japonskou kulturu a bonsaje, v Sezimově Ústí bude otevřena letní vila prezidenta Edvarda Beneše. V Ostravě si zase ženy mohou vychutnat závod, kam nesmí žádný muž.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Moravu ochutnat tamní vína. Ilustrační foto

Článek
Praha

Mezi ploty

Tradiční hudební a divadelní festival Mezi ploty patří mezi nejpopulárnější u nás a letos slaví jubilejní 25. ročník. Tentokrát to bude opravdu velké. Vystoupí asi 120 účinkujících, mezi nimi například Tomáš Klus, Mňága a Žďorp, N.O.H.A. nebo alternativní zpěvačka Vladivojna La Chia. Festival se odehrává v krásném parku, který je součástí psychiatrické léčebny v Bohnicích. Celý program najdete zde.

Festival městského zahradničení

Milujete květiny, rádi se o ně staráte, ale nedisponujete velkou zahradou, která bývá spíš u domků na menších městech nebo vesnicích? Pak je festival Letná roste právě pro vás! Přijďte v sobotu do Národního zemědělského muzea v Praze 7. Poučíte se o pěstování květin v městských podmínkách, inspirujete se na přehlídce osázených balkónů a nakoupíte vše potřebné k pěstování i čerstvé květiny. Více zde.

Dyzajn market

U národního divadla se o víkendu uskuteční oblíbený Dyzajn market. Jako tradičně nabídne desítky stánků s autorskou módou, oblečením, šperky, ale i bytovými doplňky. Vstup je jako vždy zdarma, návštěvníci se mohou těšit také na nejrůznější dobroty, kvalitní kávu či workshopy. Více informací zde.

Středočeský kraj

Keramické trhy

Patříte-li mezi příznivce tradičních ručních výrobků a řemesel, vyrazte v sobotu na letošní ročník Keramických trhů v Kostelci nad Černými lesy. Kromě koupě keramiky od českých i zahraničních autorů se budete moci podívat, jak se vlastně vyrábí. Pro návštěvníky jsou také připraveny soutěže o ceny, akci doprovodí také hudební program. Více najdete zde.

Běh kolem Karlštejna

Běžecký seriál Běhej lesy se tentokrát přesune do okolí hradu Karlštejn. Účastníci se budou moci v sobotu proběhnout například lomem Velká Amerika, který bývá běžně uzavřen. Start závodu je v Mořině a na výběr je ze dvou tras, které jsou dlouhé 12 a 19 kilometrů. Protáhněte si tělo a proběhněte se navíc krásnou přírodou a na čerstvém vzduchu. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Otevřeno u prezidentů

O víkendu mohou návštěvníci letos poprvé zavítat do prezidentské vily manželů Benešových v Sezimově Ústí. Ta bude výjimečně otevřena a budou zde probíhat skupinové prohlídky s průvodcem. V oba dny se akce koná od 10:00 do 16:00 hodin a jedna prohlídka trvá zhruba 40 minut. Návštěvníci se vydají jak na průzkum interiérů, tak i exteriérů. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Výstava bonsají

Pokud je vám blízká japonská kultura nebo vás pouze zajímá, můžete o víkendu navštívit Zámek v Merklíně u Přeštic. Uskuteční se zde výstava tradičních bonsají s bohatým doprovodným programem, který zahrnuje například vystoupení jednoho z klasických japonských divadel kjógen nebo ukázky bojových umění či meditace. Návštěvníci mohou rovněž zkusit některý z workshopů, třeba kaligrafii. Připraveny jsou i přednášky nebo čajovna. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Zahájení sezóny

V sobotu proběhne v Jáchymově zahájení lázeňské sezóny. Návštěvníci se tak mohou těšit především na bohatý hudební program, ale vedle toho i na slavnostní průvod nebo odpolední piknik. Letošní rok se slaví navíc také významné výročí, a to 150 let od narození Marie Curie-Sklodowské, jejíž objevy jsou pro zdejší lázně zásadní. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Gulášové hody

V sobotu se v Mostě uskuteční oblíbené gulášové slavnosti. Na nich budou moci návštěvníci ochutnat nejrůznější kančí guláše připravené pěti organizacemi a vybrat společně ten nejlepší. Jelikož je takové dobré jídlo ovšem potřeba něčím spláchnout, na 1. náměstí budou rovněž stánky 15 minipivovarů s nabídkou nejrozličnějších zlatavých moků. Akci doprovodí rovněž hudební vystoupení. Více zde.

Liberecký kraj

Gastronomický festival

Bosch Fresh Festival se po Českých Budějovicích a Plzni přesouvá také do Liberce. Pro návštěvníky chystá to nejlepší z české i zahraniční gastronomie. Připraveny jsou kuchařské show, jedním z hostů je například šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Degustovat se budou vybraná menu nejlepších restaurací ze severních Čech. Kromě tradiční kuchyně bude možnost degustovat i tu méně tradiční, například hmyzí speciality či molekulární kuchyni. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Hudební festival

V Hradci Králové se v sobotu uskuteční 15. ročník festivalu world music Na jednom břehu. Ten nabídne bohatý program, zaměřený mimo jiné i na jazz. Návštěvníci se mohou těšit například na Tata Bojs, Katarziu nebo Jamese Harriese. Akce se koná v areálu Letního kina a vstupné je za 450 korun. Více zde.

Pardubický kraj

Poezie, hudba, historie

Kulturní festival Halapaš v Heřmanově Městci v sobě spojuje poezii, hudbu, historii, přednášky a mnoho dalšího. Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení, ale třeba i na autorská čtení Jana Těsnohlídka ml. V neděli proběhne mimo jiné přednáška o náboženství v době baroka promítnutém v sochách, obrazech či architektuře. Detailní program najdete zde.

Vysočina

Tajemství sklárny

Nahlédnout do tajů výroby skla mohou zájemci v Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou. V sobotu se zde koná den otevřených dveří, díky kterému budou moci návštěvníci zhlédnout nejmodernější a nejvýkonnější linky na výrobu nápojového skla. Prohlídky jsou navíc komentované, průvodci jistě zodpoví i ty nejvšetečnější dotazy. V areálu proběhne také výprodej výrobků za zvýhodněné ceny. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Duhový běh

Na další z oblíbených pestrobarevných závodů můžete vyrazit v sobotu do Brna. Rainbow run je běžecký závod na pět kilometrů určený všem, kteří se chtějí radovat z pohybu nehledě na čas, ve kterém trasu zdolají. Vítězem je totiž každý, kdo běží. Na několika stanovištích účastníky zasypou práškové barvy, které akci dodávají ten pravý autentický ráz. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Knižní trh

Víkend na hradě Helfštýn bude zasvěcen knihám a cestování. Návštěvníkům se zde představí malá nakladatelství, která nabídnou své knižní novinky. Kromě nových knih zde ale najdete i antikvariát, zájemci rovněž dílny s knižní tematikou. Vstup je zdarma. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Otevřené sklepy

Poznejte vína zblízka. Vydejte se do Uherského Hradiště a okolí, kde se v sobotu uskuteční akce Otevřené sklepy. Bude spíše komorní, zapojilo se do ní pouze sedm vinařů. Na druhou stranu budou mít díky tomu návštěvníci možnost si s vinaři o jednotlivých vínech popovídat a dozvědět se spoustu zajímavostí. Cena je 50 za vstupní skleničku a 10 korun za jednotlivé vzorky. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Mužům běh zakázán

Pouze dámám je určen sobotní závod v Ostravě. Českého běhu žen, jak je akce nazvaná, se mohou zúčastnit ženy a dívky všeho věku a výkonnosti. Na výběr je hned ze tří různě dlouhých tratí, které jsou dlouhé 2,5, 5 a 10 kilometrů. Mohou závodit dokonce i maminky s kočárkem, akci doplní rovněž závod v nordic walking s hůlkami. Akci doprovodí hudební program. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám