Hlavní obsah

Hospital Kuks získal „památkářského Oscara“. Takto vypadá z ptačí perspektivy

Novinky, Kristýna Léblová

Ne nadarmo se hospitalu Kuks přezdívá perla českého baroka. Po rekonstrukci, která proběhla v letech 2013 až 2015, sklízí tato památka z počátku 18. století ovoce. V pondělí získala jako historicky první česká památka ve finském Turku ocenění Europa Nostra Grand Prix. Podívejte se na video, kde si tento skvost můžete prohlédnout z ptačí perspektivy.

Hospital Kuks získal „památkářského Oskara“. Podívejte se barokní perlu z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Devětadvacet držitelů „památkářských Oscarů“ vybrala porota z 202 zaslaných projektů a Česká republika získala hned dvě ocenění – právě za obnovu barokního hospitalu Kuks a za vzdělávací projekt Památky nás baví.

První v historii

„Je to opravdu velká historická událost v rámci české památkové péče. Je to nejvýznamnější evropské ocenění v oblasti kulturního dědictví. Ještě nikdy žádná jiná česká památka nezískala cenu Grad Prix,“ chlubil se Novinkám cenou kastelán Libor Švec.

Foto: Novinky

Obnovená bylinková zahrada nabízí 144 záhonků.

Nabídka po rekonstrukci

„V současné době můžeme návštěvníkům nabídnout historickou expozici s kostelem Nejsvětější Trojice, barokní lékárnu U Granátového jablka a v neposlední řadě lapidárium originálů Cností a neřestí od Matyáše Brauna, což si myslím, že je taková evropská unikátní záležitost barokního sochařství v Čechách,“ vyjmenovává kastelán.

Nikde takovou kamennou sochařskou dílnu nemají, dodává. Věhlasná bylinková zahrada také prošla revitalizací. „Nabízíme zahradu se 144 záhony bylinek, ovoce nebo zeleniny a v neposlední řadě se Kuks proměnil v edukační centrum. U nás probíhá spousta vzdělávacích programů,“ upřesnil Švec.

Foto: Novinky

Barokní sochařská sbírka je jediná svého druhu.

Historie

Již v roce 1696 se hrabě Špork rozhodl, že na svém hradišťském panství založí domov pro přestárlé veterány z okolí. Jako zaopatřovací ústav pro práce neschopné a přestárlé sloužil až do konce druhé světové války. Po válce přešla hospitální budova do správy ONV (Okresní národní výbor, pozn. redakce) v Jaroměři.

Foto: Novinky

Sochy z dílny Matyáše Brauna jsou k vidění doslova na každém kroku.

Reklama

Výběr článků

Načítám