Hlavní obsah

Mohl být rájem, místo toho se ostrov topí pod návaly plastových odpadků

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vodách Tichého oceánu se ukrývá odlehlý ostrov, který je od nejbližšího významnějšího populačního centra vzdálen jářku 5000 kilometrů. Řekli byste si, že zde bude jistě čistě, když tu chybí lidský vliv. Jenže ouha. Hendersonův ostrov je sice tak odlehlý, že jej vědci navštěvují jen jednou za pět až deset let, vlivem proudů je z něj ale nejznečištěnější ostrov na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mohl být tropickým rájem, místo toho se topí pod návaly plastových odpadkůVideo: Caters News, AP

 
Článek

Podle nejnovějšího výzkumu vedeného mořskou eko-toxikoložkou Jennifer Laversovou z University of Tasmania v Austrálii jsou pláže Hendersonova ostrova znečištěny až 671 kusy plastového odpadu na metr čtvereční. V tomto ohledu jde o největší zaznamenanou hustotu znečištění, která byla na naší planetě kdy zaznamenána, pokud tedy samozřejmě nepočítáte skládky odpadu. Na ostrově se tak podle odhadů nacházejí desítky miliónů kusů plastového odpadu.

„To, co se stalo na Hendersonově ostrově, ukazuje, že ani ty nejodlehlejší části našich oceánů neunikají znečištění plastovými odpady. Když budeme zakládat naše odhady na pěti místech po ostrově, odhadujeme, že je na ostrově uloženo více než 17 tun plastových odpadů. Na plážích pak každý den přistane více než 3570 dalších odpadků,” uvedla Laversová.

Navzdory své odlehlosti je pozice ostrova jakýmsi magnetem pro plovoucí odpadky. Okolní proudy totiž nabírají odpad a na ostrově jej vyvrhnou. Vědci navíc předpokládají, že jejich odhady ohledně odpadu na ostrově mohou být ve skutečnosti ještě podhodnocené, protože nebyli schopni provést výzkum podél útesů a skalnatých částí pobřeží. Navíc jako odpadky počítali pouze kusy odpadu větší než dva milimetry a šli pouze do hloubky deseti centimetrů.

Uškrcená želva

Sami vědci však tvrdí, že tříměsíční výzkum na ostrově se na nich psychicky značně podepsal. Na vině bylo zejména pozorování vlivů těchto plastových odpadů na mořská zvířata. Mimo jiné viděli mořskou želvu, která se uškrtila rybářským vlascem.

„Nemyslím si, že bych už stála někde, kde bych byla tak kompletně a bezútěšně obklopena plasty. Po chvíli prostě musí váš mozek vypnout. Začnete myslet třeba na hračky nebo prostě na něco, co vám připomene šťastné chvíle z vašeho dětství. To je mechanismus, kterým se mozek chrání,” dodala vědkyně.

Během své práce na ostrově napočítali vědci více než 53 000 kusů lidského odpadu, které vystopovali do celkem 24 zemí výroby. Jako velký problém vidí i to, že se plasty po čase rozpadají, což znamená, že se z jednoho kusu plastu v budoucnu stane více menších odpadků, které mohou mořští živočichové spíše pozřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám