Hlavní obsah

Zájem turistů o Vysočinu prudce vzrostl

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Vysočině se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo přes 90 000 hostů, v meziročním srovnání tedy o téměř 22 procent více. Potěšitelné statistice pomohla podle organizace Vysočina Tourism příznivá zima.

Foto: Jana Pechová, Právo

Telč je jedním z turistických taháků Vysočiny. Ilustrační foto

Článek

Vysočina zaznamenala podle údajů Českého statistického úřadu druhý nejvyšší nárůst mezi regiony České republiky, prvenství patří Libereckému kraji. Celorepublikově však Vysočina vévodí celkovému počtu přenocování. Turisté na Vysočině strávili bezmála 199 tisíc nocí a navýšili tak ukazatel ze stejného období minulého roku o 23,6 procenta.

Lyžařský ráj

„K návštěvnickému úspěchu určitě přispěly příznivé zimní počasí, bohatá sněhová nadílka, upravené sjezdovky i běžkařské tratě prakticky po celé Vysočině,“ okomentovala statistiku náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro příslušnou oblast Jana Fischerová, která též připomněla, že kraj úpravu běžkařských tratí dlouhodobě finančně podporuje.

Podle ředitele Vysočina Tourism Tomáše Čiháka k pozitivnímu úkazu přispěl nejspíš i Světový pohár v biatlonu, který v prosinci 2016 hostila Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě. „Významnou sportovní událost navštívilo téměř 124 000 lidí a rekordy trhala i průměrná sledovanost České televize. Sportovní fanoušci se mohli inspirovat a na Vysočinu se poté vrátit,“ usoudil Čihák. Bezmála 12 400 hostů přicestovalo na Vysočinu ze zahraničí, což znamená meziroční nárůst o více než 15 procent.

Region si oblíbili hlavně Slováci, Němci a Poláci. Čechů přijelo bezmála 80 tisíc. Hosté na Vysočině strávili v průměru 2,2 noci. Nárůst počtu nocujících turistů zaznamenala v prvním čtvrtletí celá Česká republika, průměr ze všech sledovaných ubytovacích zařízení meziročně vzrostl o 11,1 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám