Hlavní obsah

Severní Anglii stráží gigantická socha anděla, rozpětí křídel má jako jumbo jet

Novinky, mšv

Nedaleko britského města Gateshead stojí monumentální postava z oceli a shlíží do krajiny. Za skoro 20 let, co se zde tyčí, se stala symbolem industriálního kraje. A ačkoli se na výšku nemůže ani zdaleka poměřovat s nejvyšší sochou světa, z níž má sotva třetinu, rozpětí křídel majestátního Anděla severu je téměř srovnatelné s jumbo jetem (Boeing 747). Pravidelně ho kvůli této unikátnosti navštěvují stovky turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Socha anděla má rozpětí křídel 54 metrůVideo: AP

 
Článek

Socha stojí na místě bývalého uhelného dolu a její instalace byla dokončena v roce 1998. Od té doby dominuje krajině a stala se její nedílnou součástí. Netradiční vzhled anděla i použitý materiál odkazuje k industriální tradici regionu a k jejímu rozvoji na přelomu tisíciletí. Ačkoli na výšku měří pouhých 20 metrů, rozpětí křídel je 54 metrů, což je jen o něco málo méně, než je rozpětí křídel u legendárního jumbo jetu, jednoho z největších letounů světa.

Foto: Profimedia.cz

Rozpětí křídel je 54 metrů.

Ocelového Anděla severu nemůže minout nikdo, kdo směřuje po okolní silnici buď směrem na samotné město Gateshead, za jehož řekou se nachází známější Newcastle, nebo naopak na jih do centrální Anglie.

Nedaleko sochy stojí také parkoviště, kde se dá zastavit a dojít až k samotnému andělovi. Ten je oblíbenou atrakcí zdejšího kraje a podle oficiálních stránek existuje jen velmi málo Britů, kteří by o něm nikdy neslyšeli. Údajně se také jedná o největší sochu anděla vůbec.

Autorem kovového kolosu je jeden z nejvýznamnějších britských sochařů sir Antony Gormley a Anděl severu je pravděpodobně jeho nejznámější skulpturou. Díky materiálu dokážou křídla navíc odolat i velmi silnému větru, a to až o síle 160 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám