Hlavní obsah

Irský hrad byl 200 let opuštěný, teď nabízí originální ubytování

Novinky, Barbora Sirová

Dlouho opuštěný hrad Turin v hrabství Mayo na západě Irska je po rekonstrukci ideálním místem pro svatbu jako z pohádky. Pronajímá se exkluzivně na celý týden nebo jen na víkend. Jednotlivé pokoje jsou vybaveny nábytkem z různých dějinných epoch od středověku po rokoko a mají kouzelnou atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

Z historického hradu je ubytovací zařízení.

Článek

V druhém patře hradu je velká hala, někdejší centrum středověkého každodenního života. Kolem velkého stolu ze 17. století se může k hostině usadit až 25 lidí. Ubytovat se tu pak může maximálně 12 hostů. Hrad obklopují obrovské lány zelených pastvin a na památky bohaté okolí vybízí k výletům.

Foto: Profimedia.cz

Interiér je vybaven v několika různých stylech.

Hrad Turin je skvělé strategické místo pro ty, kdo chtějí procestovat západní Irsko. Vydat se lze třeba na Moherské útesy vysoké 200 metrů, které se řadí mezi nejvyšší v Evropě. Jen pár kilometrů od hradu leží malebná vesnička Cong s hradem Ashford, kde se mimo jiné natáčel film Johna Forda Tichý muž. Ballinrobe, nejbližší větší město, je zase plné skvělých restaurací a barů.

Zašlá sláva

O původu hradu není příliš doložených záznamů. Předpokládá se, že ho mezi 13. a 14. stoletím nechal postavit rod Burkesů, který v té době patřil k nejvlivnějším v celé Anglii a Irsku. V první polovině 16. století se oblast přilehlého baronství Kilmaine pomalu začala stávat politickým a ekonomickým centrem země. Dohromady tu stálo 40 hradů a místní majitelé pastvin měli velké zisky z ovčího masa, kůže a vlny.

Foto: Profimedia.cz

Pronájem hradu na týden vyjde na zhruba 80 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Okolí je poseto zelenými pastvinami.

Za vlády Alžbety I. byli ale mnozí šlechticové zbaveni svých titulů a v důsledku toho muselo velké množství vlivných rodin prodat svá panství včetně hradů novým anglicko-irským vládcům. Jenže ti si často vybírali modernější a více komfortní místa pro život. Hrady tak začaly chátrat.

Hrad Turin byl opuštěný minimálně 200 let, až do doby, než se roku 1997 začalo s jeho rekonstrukcí. Teď je z něj vrcholně inspirativní místo s bohatými interiéry, překrásnými výhledy do daleké krajiny a přímo božským manželským apartmá. Ceny pronájmu hradu se pohybují od v přepočtu zhruba 80 tisíců korun na týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám