Hlavní obsah

Modrý zázrak – v srdci Belgie právě kvete magický les

Právo, Kateřina Farná (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen jednou v roce máte v Belgii příležitost navštívit kouzelný les. A nepotřebujete k tomu ani čarodějnou hůlku. V Hallerbosu (francouzsky Bois de Hal), asi půlhodinu jízdy autem od Bruselu, totiž obvykle v dubnu rozkvétají statisíce modrých zvonků.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Les se nachází půl hodinu jízdy od Bruselu.

Článek

Takzvaný Modrý les pak na pár dní ovládne magická atmosféra, v ranním rozbřesku a při západu slunce až filmově fantaskní, kdy mezi stíny stromů dostává modrofialová temnější podtón.

A takovou příležitost si samozřejmě nenechají ujít davy návštěvníků. V tu dobu to v tamních lesích vypadá jako na Václaváku. Zejména fotografové a filmaři lační po nejpůsobivějších záběrech; ovšem profesionálové potřebují speciální povolení. Z vlastní zkušenosti musím přiznat, že drobné kvítky tvořící ohromná modrofialová pole se bez kvalitní fototechniky fotografují docela složitě.

Zlom přinesla první světová válka

Pohyb návštěvníků řídí dobrovolníci a průvodci. Zdůrazňují hostům, že nesmějí vstupovat do lesa mimo vyznačené úzké cestičky, protože pokud by subtilní zvonečky pošlapali, hrozilo by, že další rok znovu nerozkvetou.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Návštěvníci takzvaného Modrého lesa se nesmějí pohybovat mimo vyznačené cestičky.

Kromě toho tam rostou další jarní kvítky, jako jsou kokoříky, hyacinty, divoké narcisy, lesní sasanky a medvědí česnek. Nad nimi se tyčí obří sekvoje a v zešeřelých korunách poletují vzácné druhy netopýrů. Po lesních cestách se pořádají dokonce skupinové „zvonečkové“ běhy, speciální trasy jsou určené pro cyklisty a jízdu na koních.

Modrý les se rozkládá na 230 hektarech a majetkem Belgického království se stal po první světové válce v rámci kompenzací. Za války jej německá armáda poničila, když vykácela většinu statných stromů. Od třicátých do padesátých let tak musela být rozlehlá oblast postupně znovu osázena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám