Hlavní obsah

Fotograf zachytil krásu země ohně a ledu za rozbřesku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Island patří bezesporu mezi jednu z nejvíce fotogenických krajin na světě. A ne nadarmo se mu někdy přezdívá země ledu a ohně. O správnosti tohoto pojmenování svědčí i snímky tamního fotografa Sigurdura Williama Brynjarssona, které pořídil v jedné ze zmrzlých jeskyní na největším islandském ledovci Vatnajökull.

Foto: Profimedia.cz

Islandu se přezdívá země ledu a ohně. Ze snímku asi není těžké pochopit proč.

Článek

Oranžově žhnoucí slunce na horizontu vytvořilo za rozbřesku vskutku spektakulární podívanou, svými paprsky navíc ozářilo i vnitřek jeskyně. „Ten den byl fenomenální. Probudili jsme se už brzy ráno a zamířili jsme k ledovci a jeho magickým jeskyním,“ řekl fotograf pro Caters News. „Díky časnému vstávání jsme se navíc vyhnuli skupinám turistů, které k ledovci často míří.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně se nachází na ledovci Vatnajökull.

Foto: Profimedia.cz

Díky barvě se tomuto druhu ledu říká modrý.

Jeskyně kolem ledovce vznikly stékáním vody po úbočí a jejím vysycháním. Tíha ledovce navíc stlačila všechen kyslík, díky čemuž jsou prostory uvnitř nezvykle modré — obzvlášť, když je ozáří paprsky slunce. „Díky barvě se tomuto druhu ledu skutečně říká modrý. Jezdím k Vatnajökullu poměrně často, ale tak dobré světelné podmínky nejsou obvyklé. Ten ohnivý východ slunce řadím mezi jeden z nejlepších zážitků,” tvrdí Brynjarsson.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám