Hlavní obsah

Kambodžské pláže čekají na objevení. Přitom se řadí mezi nejhezčí na světě

Novinky, mšv

Když přijde řeč na ty nejvíce pitoreskní pláže na planetě, Kambodža asi nebude první zemí, která vytane na mysl. Přesto už začínají některé tamní písečné skvosty vábit turisty, kteří objevují jejich poklidné kouzlo. Jeden z nich se dostal i na seznam 21 nejhezčích pláží světa, který sestavil magazín National Geographic. Pláž se navíc zařadila po bok slavnějších sester v Austrálii či na Seychelách.

BEZ KOMENTÁŘE: Pláže v Kambodži patří mezi ty nejkrásnější na světěVideo: Samdech Hun Sen

 
Článek

Lazy Beach (Líná pláž) na západní straně ostrova Koh Rong Samloem, uchvátí turisty svou panenskou krásou, tyrkysovou vodou a klidem. Vzhledem k tomu, že kambodžské pláže navíc nejsou tak profláknuté, nemusí se návštěvníci bát, že budou v obležení hord lidí. „S manželem jsme původně plánovali, že zde strávíme tři dny a pak se přesuneme někam dál. Ale už po prvních dvou hodinách jsme se rozhodli prodloužit náš pobyt o další čtyři dny, tedy na týden,“ tvrdí nadšeně britská turistka Marie Humphreysová agentuře AP.

Pláž od roku 2007 vlastní dva občané britské národnosti a tvrdí o ní, že je klidným a izolovaným útočištěm, kde nehrozí davy turistů. Tedy alespoň prozatím, protože zařazení do seznamu v National Geographic určitě odvede kus práce a malebná pláž se stane terčem více cestovatelů než doposud. „Ještě než jsem pláž poprvé spatřil, věděl jsem, že ji chci pojmenovat Lazy Beach,“ tvrdí její spolumajitel Chris Beadles. „A když jsem konečně dorazil, věděl jsem, že ji chci v co nejčistší podobě zachovat i pro ostatní,“ dodává.

U pláže se tedy sice nachází několik bungalovů nebo bar s restaurací pod širým nebem, ale jinak se majitelé snažili nedělat příliš mnoho zásahů. Pro malý resort zatím panuje mírná sezóna, kdy pláž skutečně dostává svému jménu. Britští vlastníci ovšem očekávají, že přes hlavní sezónu bude poměrně rušno.

Hezky je i u pobřeží

Několik hezkých pláží se také nachází v okolí přístavu Sihanoukville na jihu země. Podél pobřeží zde vyrostlo několik malých resortů i luxusnějších hotelů. Nejedná se sice o tak poklidnou oblast jako na ostrově Koh Rong Samloen, ale podle agentury AP jsou i zdejší pláže malebné a příjemné.

Nárůst turismu navíc velmi zvedl životní úroveň obyvatel. „Díky návštěvníkům jsem se naučil mluvit anglicky a můžu více zabezpečit svou rodinu,“ tvrdí místní Ladang Kim, který dělá v jednom z hotelů recepčního.

Obyvatelé doufají, že krásy kambodžského pobřeží přijede prozkoumat více turistů — jihovýchodní Asii totiž dominuje především sousední Thajsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám