Hlavní obsah

Úspěch u Čechů slaví letos Itálie a Egypt, lidé objevují i kouzlo Slovinska

Předprodeje zájezdů na léto jsou letos vyšší až o 80 procent ve srovnání s rokem 2016. Největší meziroční nárůst zájmu cestovní kanceláře evidují u Itálie a Egypta. Roste také obliba cestování na dovolenou autem po Evropě. Nejpopulárnější destinace českých turistů - Chorvatsko - letos podraží. Tyto informace zazněly na tiskové konferenci Asociace cestovních kanceláří.

Foto: Radek Malina, Právo

Lidé míří na své cesty stále častěji automobilem. Autobusy už moc populární nejsou. Ilustrační foto

Článek

„Vše nasvědčuje tomu, že cestovní kanceláře zažijí klidnější sezónu, než tomu bylo v předchozích letech, kdy byly sezóny poznamenané událostmi ve světě, ať už se jednalo o uprchlickou krizi, či teroristické útoky,” uvedl Stanislav Zíma z asociace.

Nejprodávanějšími destinacemi u leteckých zájezdů jsou Řecko, jih Itálie, Španělsko a Baleárské ostrovy, Egypt a Tunisko. Pozvolnější jsou zatím poměrně logicky rezervace v Turecku. Nejpopulárnější hotely na plážích jsou již podle asociace v řadě destinací z velké části ale vyprodané, týká se to především Španělska a Řecka.

„Letos jsou pro nás hlavními šlágry Řecko a Egypt. Je to neskutečné, ale u Egypta to pro letošní rok vypadá na nárůst o více než 90 procent. A pokud se budeme bavit o typu zájezdů, většina klientely preferuje čtyřhvězdičkové hotely se službami all inclusive,” informovala Novinky Lenka Pátek z CK Blue Style.

Autobusy na ústupu

Nadále roste obliba poznávání Evropy autem. „Pokračuje ústup od autobusové dopravy ve prospěch individuální dopravy auty. Lidé jezdí v lepších vozech a po lepších dálnicích, převládá preference apartmánů, ovšem kvalitnějších, bez stravování,” dodal Zíma.

„Zájem o cestování autem se zvyšuje v průměru o deset až 15 procent meziročně všude po Evropě. Je to trend,” potvrdil mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. Například CK Nev-Dama eviduje letos nárůst počtu klientů, kteří při cestě na dovolenou preferují vlastní dopravu, o čtvrtinu.

„Víc než polovina z těchto klientů se letos rozhodla vyrazit do Itálie, následuje Chorvatsko a Rakousko,” dodal mluvčí Jan Bezděk.

Zdražování v Chorvatsku láká lidi do Slovinska

Chorvatsko přitom zdražuje. Zvyšují se ceny mýtného o pět procent. V letní turistické sezóně pak bude ještě na dálnicích spravovaných státními společnostmi zavedena zvláštní sezónní přirážka deset procent. Vyšší je i DPH v pohostinství, kterou vláda letos zvýšila na 25 procent. Některé restaurace a kavárny už zdražily, další se na to chystají.

Roste také zájem o návštěvu kdysi pouze tranzitních zemí, zejména Slovinska. Řada lidí se vydá o dva dny dříve do Chorvatska a stráví jednu nebo dvě noci ve Slovinsku u jezera. Nejraději lidé mají okolí romantického jezera Bled a ti, kdo mají více času, vyrážejí do oblasti milovníků raftingu, vesnice Bovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám