Hlavní obsah

Egypt ukázal zrestaurovanou obří sochu Ramesse II.

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egypťané v úterý slavnostně odhalili 11metrovou žulovou sochu panovníka Ramesse II., jejíž restaurování nedávno dokončili. Tento žulový gigant váží úctyhodných 75 tun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egyptští archeologové odhalili zrestaurovanou 11metrovou sochu faraona Ramesse II.Video: Reuters

 
Článek

Sochu bylo poprvé možné vidět v Luxorském chrámu jen několik hodin po odhalení nálezu Userhatovy hrobky. Egyptští archeologové odkryli hrobku vlivného muže, který žil před více než třemi tisíci lety, v nejnovější sérii velkých objevů starověkých relikvií.

Když sochu Ramesse II. archeologové objevili mezi lety 1958 a 1960, byla celkem na 57 kusů. Na svou opravu čekala déle než půl století. Začala v listopadu loňského roku a trvala něco přes pět měsíců.

Nová hrobka

Egypt věří, že právě tyto objevy z fascinující doby faraónů pomohou oživit turistický byznys, který zasáhla politická nestabilita v zemi a obavy turistů o bezpečnost.

Hrobka Userhata se sestává z otevřeného dvora vedoucího do obdélníkové haly. Pak následuje koridor a vnitřní komora, uvedlo tamější ministerstvo spravující památky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám