Hlavní obsah

V Číně otevřou první pandí stezku na světě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po stopách pandy velké se již brzy budou moci vydat turisté v čínské provincii S‘-čchuan. Chystá se zde totiž otevření unikátní stezky, která návštěvníkům přiblíží život těchto ohrožených živočichů. Jediná atrakce svého druhu na světě zavede turisty mezi pandy chované v zajetí, v rezervacích, ale i do jejich přirozeného prostředí, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně vrcholí přípravy na otevření pandí stezkyVideo: Reuters

 
Článek

První stezka svého druhu na světě povede například skrz Wo-lung, největší přírodní rezervaci v provincii, která je v současnosti domovem pro zhruba 200 zástupců pandy velké. Samotná trasa spojí čtyři výzkumná centra, která se soustředí na výzkum a množení ohroženého druhu, dále přes některé přírodní rezervace v S'-čchuanu, a nakonec tři habitaty (biotopy) pro zcela divoké jedince.

Stezka má podle agentury Reuters návštěvníkům přiblížit, jak pracovníci rezervace o pandy pečují a jak usilují o zvyšování jejich počtu. Podle jednoho z chovatelů, Čanga Ja-chueja, si to mnozí lidé představují jako idylickou práci, ve skutečnosti se ovšem jedná o práci poměrně náročnou, která vyžaduje enormní energii.

„Starám se v současnosti o dvě sedmileté pandí samice, které vyžadují potravu šestkrát denně. Mimo to musím vyklízet jejich výběh od zbytků bambusových stonků a listí a také pozorovat jejich zdravotní stav,” tvrdí Ja-chuej. Mimo to musejí ale zaměstnanci rezervace zvířata také připravovat na opětovný život v divočině, což je jedna z věcí, pod jejíž pokličku budou moci návštěvníci stezky nahlédnout.

Počet zástupců stoupá

Úřady předpokládají, že díky dobré dostupnosti přitáhne nová stezka jak tuzemské návštěvníky, tak zahraniční. Turistická kancelář S'-čchuanu navíc chce s rozvojem stezek pokračovat i v následujících letech, v plánu je zbudování pandích městeček, táborů a lesů, které by poskytly turistům zázemí, uvedl minulý rok portál China.org. Stezky by měly ve finální fázi pokrývat celé území pohoří Min a Čchiung-laj, kde se rezervace a parky nacházejí.

Díky usilovné práci zaměstnanců se populace pand žijících v divočině opětovně zvyšuje. Tento živočišný druh byl dokonce loni na podzim přeřazen z kategorie ohrožených druhů do kategorie zranitelných. V přírodních parcích a rezervacích, které se v S'-čchuanu nacházejí, žije 30 procent veškeré populace pandy velké na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám