Hlavní obsah

Lyžařskou houpačku najdete pod Salcburkem

Právo, Roman Zvarič

Šnůra zhruba desítky horských městeček tvoří proslulý Salzburger Sportwelt, rozlehlý resort poskládaný z důmyslně propojených menších skiareálů, které mají dohromady 250 km sjezdovek.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Oblast leží poměrně nedaleko od Mozartova rodiště.

Článek

Velmi rozsáhlá a „houpačkovitě“ uspořádaná oblast Salzburger Sportwelt (Salcburský sportovní svět) leží necelých sto kilometrů jižně od Mozartova rodiště. Patří do ní Zauchensee-Flachauwinkl se závodní tratí Světového poháru, Flachau s ojedinělou spojovací lanovkou do Wagrainu, Kleinart, St. Johann-Alpendorf, Radstadt-Altenmarkt, Filzmoos a nejmenší Eben.

Region protíná Taurská dálnice A10, a tudíž je výborně dostupný autem. My jsme se tentokrát vydali na průzkum Zauchensee, které je srdcem celé oblasti a zároveň má nejvýše položené sjezdovky.

Weltcupstrecke

Zauchensee leží v nadmořské výšce 1350 m, na okolní svahy míří čtveřice lanovek, které jsou v provozu od 8.30 do 16.30 hod. Nad městečkem se tyčí tři pohoří, jimž dominuje členitý, místy skalnatý a řídce zalesněný Gamskogel.

Foto: Roman Zvarič, Právo

S místním maskotem se můžete vyfotit na několika místech.

Pod jeho vrchol míří kabinková lanovka Schwarzwandbahn, jejíž stanice připomíná moderní nákupní centrum: obrovský vzdušný prostor rozdělují keříky v květináčích, podlahu pokrývá dlažba a kromě pokladen a obchodů se sportovním vybavením je zde restaurace, bar, lavičky, kožené sedací soupravy, a dokonce krb. K nástupnímu terminálu v prvním poschodí vedou eskalátory.

Od horní stanice pak pokračuje krátká lanovka Weltcupexpress až na samotný vrchol Gamskogel (2188 m). Funguje však pouze při závodech Světového poháru, kdy vozí ženy na start sjezdové tratě (Weltcupstrecke).

Převýšení 1838 metrů

Pro první ranní jízdy lze doporučit modrou sjezdovku č. 9, široké letiště s několika ostřejšími úseky. Dá se po ní sjet až do údolí ke spodní stanici lanovky Schwarzwandbahn nebo odbočit doleva po modré č. 7 a přejet k restauraci Gamskogelhütte. Tam je krátký paralelní slalom s časomírou, kde se můžete poměřit s přáteli. O kousek výš na odbočce červené č. 6 je další měřený slalom s pětadvaceti brankami.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Svah s měřeným paralelním slalomem obsluhuje stařičká kotva.

Po horní části této sjezdovky vede zmíněná trať Světového poháru, dále pokračuje po trase č. 5 a 5a. Je to široká, členitá a poměrně náročná sjezdovka, v nebezpečných zatáčkách ji lemují záchranné sítě. Celý sjezd, při kterém se závodníci řítí rychlostí až 130 km/h (raději to nezkoušejte), je dlouhý přes 3000 m a překonává převýšení 1838 m.

Z protějšího svahu Tauernkar (1890 m) se spouštějí tři tratě; modrá jedenáctka obsluhovaná kotvou tvoří východní hranici areálu, zbývající dvě, modrá a černá č. 10, vedou zpět do Zauchensee.

Místní sjezdovky mají trochu nezvyklé značení: dvojice tratí s různou obtížností, které vedou po stejném svahu, občas mají stejné číslo. A tak vás zpočátku možná trochu zmate, že můžete jet po modré nebo černé desítce.

Flachauwinkl-Kleinarl

Největší množství sjezdovek je pod třetím z místních vrcholů Rosskopf (1930 m). V horní části svahu se vine spleť převážně modrých tratí, příjemná je hlavně dlouhá dálnice č. 1 a kratší a strmější čtrnáctka. Až ve spodní části kopce modrou vlnu doplňují dvě červené a dvě černé trasy. U nástupní stanice lanovky Rosskopfbahn je dětský Easy Park.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Restaurace, samoobslužné i s jídelním lístkem, jsou doslova na každém rohu.

Z druhé strany vrcholu Rosskopf se sjíždí do Flachauwinklu (1000 m). Vydejte se po svižné a úplně rovné červené sjezdovce č. 15 nebo po modré patnáctce s protáhlými zatáčkami, která se vine lesem a kličkuje pod lanovkou.

U dojezdu je stanice kyvadlového skibusu, který přejíždí přes městečko a vysadí vás ve skiareálu Flachauwinkl-Kleinarl. Cesta autobusem zabere necelých pět minut a stejně dlouhá je čekací doba.

Mekka snowboardistů

Svah pod vrcholem Mooskopf (1980 m), kam míří lanovky z Flachauwinklu, nabízí spíše pohodové červeno-modré terény, výjimkou jsou černé skirouty f3 a f5. První z nich vede pod lanovkou Family Shuttle a tak můžete cestou nahoru pozorovat umění (resp. častěji neumění) těch, kdo se na obtížnou trasu vypraví, a v duchu děkovat rolbařům za to, jak krásně upravené jsou běžné sjezdovky.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Kříž na vyhlídce ve Flachau.

Hlavní místní atrakcí je obří snowpark Absolut. Mekka snowboardistů a freestyle lyžařů je dlouhá 1,5 km a patří mezi největší v Evropě. Množství překážek pro začátečníky i pokročilé je rozděleno do pěti sekcí.

U dojezdu parku si můžete oddychnout v chatě Chill House s promítacím plátnem. Kdo má přebytek energie, na toho zde čeká lezecká stěna či skateboardová rampa. Nad Absolut parkem je ještě další snowpark, Stash. Pokud však dáváte přednost starému dobrému lyžování na sjezdovce, pak se vydejte na sympatické modré letiště f3 nebo červenou f2 a f3.

Z opačné strany Mooskopfu vede po zalesněné západní stráni až do městečka Kleinarl proměnlivá, místy přes 100 m široká červená k3. Pomalejší variantou je modrá Family Run o délce 3300 m. Ve spodní části jsou dvě černé pisty s názvem Champion Trail.

Lyžování s navigací

Jedna z místních zajímavostí je z oboru moderních technologií: oblast Ski Amadé, kam patří i Salzburger Sportwelt, je prvním lyžařským regionem, kde si můžete pronajmout datové brýle s GPS a softwarem pro navigaci po všech sjezdovkách. [celá zpráva]

Foto: Roman Zvarič, Právo

Jízdu mezi brankami natáčí kamera, video se dá později stáhnout po zadání čísla skipasu.

Dá se tak zvolit nejen jízda z bodu A do bodu B, ale také například trasa pouze po modrých sjezdovkách nebo třeba kolem nejhezčích vyhlídek. Kromě toho brýle upozorňují na zajímavosti v nejbližším okolí, o nichž jsou k dispozici i detailní informace a fotky či obrázky z webové kamery. Při jízdě se v okraji zorného pole zobrazují data jako rychlost či nadmořská výška.

Tipy na cestu

Zauchensee je z Prahy vzdálené asi 450 km. Cesta přes České Budějovice, Linec a Salcburk trvá necelých pět hodin. Od Lince prakticky až do cíle vede po dálnici.

Z Brna je to 512 km a do Lince směřuje od Vídně dálnice A1.

Rozkládací brožura s informacemi o ski-areálu je k dispozici i v češtině. Ve stojanech u pokladen jsou dvě varianty: plánek Salzburger Sportwelt slouží spíše k celkové orientaci a chybí v něm čísla sjezdovek, praktičtější jsou podrobné mapy Zauchensee a dalších areálů.

Pohyb po resortu usnadní šikovná mobilní aplikace SkiAmade Guide.

Ceny skipasů pro celý Salzburger Sportwelt: 1/3/6 dní dospělí/junioři/děti od 46,50/26/16 eur, 138/96/62,50 eura, 232/174/116 eur. Třetí a další dítě (ročník 2001–2010) i junior (1998–2000) v rodině lyžují zdarma. Rodiče dětí do tří let mohou sdílet společný skipas. 

www stránky

skiamade.com

zauchensee.at

Díky všudypřítomné wi-fi mají brýle stále aktuální informace o počasí a upozorňují na uzavřené sjezdovky a lanovky. Pronajímají je prodejny Intersport za 19 eur na den.

Reklama

Výběr článků

Načítám