Hlavní obsah

Do Londýna za 700 korun? Od října z Pardubic

Firma East Bohemian Airport (EBA), která provozuje pardubické civilní letiště, se dohodla na pravidelných letech z Pardubic do Londýna s irskou nízkonákladovkou Ryanair. Ta bude od října zajišťovat tři lety týdně na letiště Stansted a zpět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přepravce očekává, že nové spojení přinese letišti přes 50 000 cestujících ročně. První let mezi Pardubicemi a Londýnem plánuje na konec října, zvažuje však, zda provoz linky nezahájí už v září. Na svých stránkách již nabízí letenky na tři spoje týdně, úterý, čtvrtek a sobotu. Cena jednosměrné letenky začíná na 679 korunách.

Podle ředitelky letiště Hany Šmejkalové se podařilo do Pardubic přivést jednu z největších dopravních společností. K lince do Londýna, který je přestupním místem k letům do celého světa, by mohly přibýt další.

Ryanair dosud v České republice využívá letiště v Praze, Brně a Ostravě, Pardubice budou čtvrtým. Je již druhou leteckou společností v letošním roce, která se rozhodla pro své lety využívat pardubické letiště. Od března létá z Petrohradu do Pardubic Rossiya Airlines, dceřiná společnost ruského Aeroflotu.

Zájem o letiště klesá

Pardubické letiště zažívá v posledních letech prudký pokles počtu cestujících. Loni přepravilo kolem 30 000 pasažérů, což bylo o téměř polovinu méně než předloni. V roce 2013 jich bylo přes 184 000. Ředitelka již dříve uvedla, že letiště doplácí na jednostrannou orientaci předchozího vedení na ruskou klientelu, která tvořila drtivou většinu odbavených cestujících.

Loni vzrostl zájem o letiště ze strany provozovatelů malých letadel. V Pardubicích se také od loňského června staví nový letištní terminál za 256 miliónů korun. Firma EBA, kterou z jedné třetiny vlastní Pardubický kraj, ze dvou třetin město Pardubice, se musela kvůli stavbě zadlužit.

Reklama

Výběr článků

Načítám