Hlavní obsah

Nový Zéland nezvládá příval turistů

Novinky, mšv

Nový Zéland začíná pod návalem turistů praskat ve švech. Stala se mu podobná věc, co třeba Ibize či Islandu. Počet lidí, kteří do země Pána prstenů míří, je zkrátka tak velký, že hotely nejsou schopny uspokojit poptávku a ubytovací infrastruktura je napnutá až do svého maxima. Zástupy cestovatelů jsou i tam, kudy jich dřív prošla jen hrstka denně, píše portál Bloomberg Pursuits.

Foto: Profimedia.cz

Pod návalem turistů trpí i některé treky přes novozélandskou krajinu. Ilustrační foto

Článek

Když se nedávno na letišti v Aucklandu zpozdil let, skupina 53 amerických turistů musela přespat v tradičním maorském domě, protože hotely ve městě byly plné. Návštěvníci to samozřejmě nevnímali nijak negativně, právě naopak — užili si autentickou zkušenost, jelikož se o ně novozélandští domorodci dobře postarali. Tato situace ovšem dobře ilustruje aktuální stav turistického boomu, který země prožívá, píše Bloomberg.

Loni Zéland zaregistroval přes 3,5 miliónu krátkodobých příjezdů. S takovým množstvím počítal plán tamního Ministerstva obchodu až někdy kolem roku 2020. S takto rychlým a rapidním nárůstem návštěvníků dorazí do země v nejbližších letech pravděpodobně tolik lidí, kolik má Nový Zéland obyvatel, tedy necelých 4,5 miliónu.

„Máme teď přirozený limit způsobený nedostatkem místa v hotelech. I kdyby chtěli turisté dorazit, nebudou mít, kde spát,“ tvrdí Quinton Hall, výkonný ředitel jedné z největších turistických organizací v zemi Ngai Tahu.

Úkol vyřešit problém s ubytováním ovšem bude náležet soukromým investorům. Zatímco regionální úřady spočítaly, že na infrastrukturu by bylo potřeba uvolnit zhruba 1,4 miliardy novozélandských dolarů (24,5 miliardy korun), vláda je schopna poskytnout pouze 17,5 miliónu (307,4 miliónu korun).

Přeplněné jsou i treky

Nejsou to ovšem pouze hotely, které jsou turisty přeplněné. Jsou to také panoramatické treky přes zasněžená údolí nebo vulkanické náhorní roviny, kde se nyní potkává mnohem více lidí než v minulosti. Jedním z takových míst je zhruba 19 kilometrů dlouhá trasa Tongariro Alpine Crossing, která vede přes oblast zapsanou na seznam světového kulturního dědictví. Tisíce turistů denně zde využívají zařízení, která jsou ovšem navržena pouze pro několik stovek.

Foto: Profimedia.cz

Slavné hobití nory jsou jedním z největších taháků Nového Zélandu.

Velká poptávka je také po různých zážitkových výletech, které poskytují společnosti v menších městech. Nedaleko Queenstownu, kde Ngai Tahu pořádá pro turisty jízdy na kánoích či projížďky na koních, museli zavést i chemické toalety, protože kanalizační systém nebyl ve vrcholné sezóně zkrátka dostačující.

Spousta obyvatel Nového Zélandu také volá po zavedení vstupného do národních parků. Takový systém funguje například v americkém Yellowstonu či Velkém kaňonu.

Podobný stav zažívá také Island, kde turisté už loni téměř převýšili počet obyvatel. Ti se bojí, že pod expanzí návštěvníků budou trpět hlavně přírodní krásy země. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám