Hlavní obsah

Ostrovy na jihu Anglie oplývají středomořskou atmosférou

Novinky, mšv

Anglie a déšť jsou neodmyslitelná dvojka. Proto možná překvapí, že jen několik desítek kilometrů od jejího jihozápadního cípu leží prosluněné souostroví Scilly, které k Británii náleží. Díky teplému Golfskému proudu tu panuje příjemné klima a nouze není ani o běloskvoucí pláže a azurově modré moře. Když se slunce ukáže v plné síle, má člověk skoro pocit, že je někde ve Středomoří.

Foto: Profimedia.cz

Souostroví Scilly leží zhruba 45 kilometrů od jihozápadního cípu Cornwallu.

Článek

Správně spadá souostroví Scilly k hrabství Cornwall, od jeho pobřeží leží zhruba 45 kilometrů. Tvoří ho pět větších obydlených ostrovů, ale populace není nijak velká. Stálých rezidentů je tu zhruba kolem dvou tisíc, Scilly totiž zabírají plochu pouze o velikosti 16 kilometrů čtverečních. A i když dokáží v návštěvnících vyvolat pocit, že se nacházejí spíše ve Středomoří, zdárně klamou.

Foto: Profimedia.cz

Pláže střídají vřesoviště a jednou z dominant je také Cromwellův hrad.

Léta bývají na ostrovech Scilly mírná a především větrná, nejvyšší naměřená teplota zaostává necelé tři stupně před tropickou třicítkou. Na druhou stranu jsou zde jedny z nejmenších výkyvů počasí v Evropě a skoro 2000 slunečních hodin ročně. A i když moře možná nepatří k těm nejteplejším, ostrovy zůstávají po většinu roku zelené a luční kvítí na nich roste i uprostřed zimy. Obzvlášť známé jsou pro záplavu narcisů.

Foto: Profimedia.cz

Turisticky oblíbeným místem jsou zahrady někdejší opatství. Z něj zbylo jen málo.

Charakter ostrovů je skutečně unikátní, na jednu stranu se zde mísí tradiční subtropické prvky, jako jsou pláže s jemným bílým pískem či palmy, o kus dál pak lze nalézt i vřesoviště. Pobřeží lemují zelené vršky s vysokými travinami, které jsou pro jih Anglie tak charakteristické. Krajina je proměnlivá takřka s každým krokem a na tak malém prostoru se tu spojuje to nejhezčí z přírodních krás Velké Británie.

Díky malé rozloze souostroví je vše blízko, a i přes svou zdánlivou titěrnost, nabízejí Scilly program i v podobě nejrůznějších turistických zastávek. Jednou z nich je například Cromwellův hrad na druhém největším ostrově Tresco. Na něm se nachází také rozlehlá zahrada, která kdysi náležela ke zdejšímu opatství. Z něj bohužel již mnoho nezbylo.

Reklama

Související články

S dronem po krásách anglického Cornwallu

Když se řekne Anglie a počasí, málokdo si asi vybaví sluncem zalité pláže a tyrkysové moře, namísto otravného a nekončícího deště. V tom případě je na čase...

Výběr článků

Načítám