Hlavní obsah

Vydejte se za skalními oblouky dříve, než zmizí

Novinky, mšv

Minulý týden se Malta nedobrovolně rozloučila se svým přírodním symbolem. Vápencový oblouk Azurové okno pozřelo moře a nezbylo po něm vůbec nic. Příroda je neúprosná a nic netrvá stále. Na planetě se ovšem nacházejí i další podobné útvary a možná by nebylo na škodu se k nim vydat dřív, než je potká stejný osud jako skalní bránu na Maltě. Tady jsou některé z nich.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Slavný skalní útvar na Maltě je už minulostí.

Článek
Étretat, Francie

Stejně jako se podél anglického Doveru táhnou ikonické bílé útesy, tak i na protější straně Lamanšského průlivu — ve francouzské Normandii — se nachází jejich příbuzní. Skalních oblouků tu nalezneme hned několik, jejich poetičnost a krása se stala inspirací také pro několik malířů, třeba impresionistu Clauda Moneta. Bílé útesy najdete poblíž obce Étretat, která rovněž stojí za návštěvu.

Foto: Profimedia.cz

Poetické bílé útesy v Normandii inspirovali řadu malířů.

Durdle Dor, Velká Británie

Podél jižního pobřeží Anglie můžeme najít hned celou řadu skvostů. Jsou to již zmíněné bílé útesy u Doveru, o stovky kilometrů na západ pak leží vápencový skalní útvar zvaný Durdle Dor. Okolí kolem něj lemují zelené kopce a na písečnou pláž vede pozvolné schodiště. Obzvlášť hezké výhledy se turistům naskýtají při západu slunce, kde moře pozvolna mění svou barvu. Přírodní brána se nachází na pomezí měst Weymouth a Bournemouth.

Foto: Profimedia.cz

Oblouk Durdle Dor se nachází na jihu Anglie.

The Green Bridge of Wales, Velká Británie

Stejně jako je Norsko známé pro své fjordy, je Velká Británie a Irsko známé svými útesy. Pouť po majestátních skalních útvarech nás dále zavádí konkrétně do Walesu k takzvanému zelenému mostu. Rozeklaný oblouk tu ční nad rozbouřeným mořem, jehož vlny se rozbíjí o pilíře tohoto přírodního monumentu.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli neustálému mořskému příboji podléhá oblouk erozi.

Stejně jako Durdle Dor, je i Green Bridge tvořen vápencem a kvůli neustálému mořskému příboji podléhá erozi. Snad na rozdíl od maltského Azurového okna ještě nějaký ten pátek vydrží. Nachází se v národním parku Pembrokeshire Coast.

Tchien-men, Čína

Čína má přírodních krás nespočet, od rýžových polí po majestátní hory. V národním parku Tchien-men Mountain se nachází okouzlující skalní brána, kterou se dá i projít. Vede k ní dlouhé a poměrně příkré schodiště, ale výstup stojí za to.

Přírodní oblouk ze všech stran obklopuje skutečně masivní skála, působí proto téměř jako portál do jiného světa. Na vrcholu jedné ze zdejších hor se pak nachází klášter. Turisté buď mohou dát zabrat svým nohám, nebo nahoru líně vyjet lanovkou.

Foto: Profimedia.cz

Portál do jiného světa, nebeská brána... Jakékoli podobné přízvisko pro skalní útvar v Tchien-menu sedí.

Arches National Park, Utah, USA

Pokud chcete vidět najednou, co možná největší množství přírodních oblouků, není lepší volby než navštívit Arches National Park v americkém Utahu. Skalních útvarů se ve zdejších ohnivě rudé krajině nachází přes 2000, což z místa dělá rekordmana. Nejznámějším obloukem je Delicate Arch. Národní park ročně navštíví přes milión turistů, a to nehledě na horké pouštní podnebí.

Foto: Profimedia.cz

Nejznámějším útvarem v parku je Delicate Arch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám