Hlavní obsah

Malebný Rothenburg je bránou do středověku, točil se tu i Harry Potter

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při každém kroku bavorským Rothenburgem nabývá návštěvník dojmu, že se ocitl v jiné době, v jiném světě. Středověké srdce města dává na odiv malebné a zachovalé hrázděné domy či kamenné věžičky, které jsou lemovány dlážděnými cestami. Když se slunce prodere skrze mraky a zalije Rothenburg světlem, prostupuje jím vřelá atmosféra. Ovšem ani během zimy nedokáže tento německý historický skvost utajit svůj šarm.

Foto: Profimedia.cz

Město svým vzezřením láká i filmaře.

Článek

Město díky svému vzezření učarovalo také filmařům, natáčel se tu nejeden snímek. Z těch významnějších třeba Harry Potter, kulisy Rothenburgu byly použity pro poslední dva díly z populární kouzelnické série.

Úzké a klikaté uličky a náměstíčka s historickými budovami ale zákonitě musí okouzlit každého návštěvníka, nejen filmaře. U města stojí i zachovalá hradební zeď s obrannou věží, v centru pak majestátní gotická radnice.

Foto: Profimedia.cz

Pod městskými hradbami se nacházejí malebné vinice.

Za městskými hradbami se rozkládají vinice a víno je jednou z tradičních pochutin, na kterou zde mohou turisté narazit. Kromě něj se mohou těšit i na mnoho bavorských specialit, neboť v samotném historickém centru najdou vyhladovělí návštěvníci nespočet restaurací a útulných hospůdek, kterým na líbivosti, romantice a šarmu dodávají hrázděné domky s květinovou výzdobou. Středobodem Rothenburgu je Marktplatz neboli hlavní náměstí.

Osobitým kouzlem oplývá středověké město i v zimě, konkrétně v období Vánoc, kdy se zde konají dost možná jedny z nejhezčích adventních trhů v Německu. Na Rothenburg se zvolna snáší sníh, pouliční lampy a světélka vydávají hřejivou záři, ze stánků se line vůně tradičních dobrot... Snad i srdce toho největšího odpůrce Vánoc musí tímto pohádkovým výjevem rozmrznout.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční výzdoba v Rothenburgu bývá minimalistická, ale o to větší kouzlo dodává středověkým kulisám města.

Kdo ovšem na trhy nestihne v zimě vyrazit, nemusí smutnit. Naproti radnici totiž funguje vánoční obchůdek, který je otevřen celoročně a nejde přehlédnout. Má totiž bohatou výzdobu a před vchodem stojí sáně.

Město zachránil pohár vína

Počátky města se datují k roku 1170, kdy zde vyrostla první stavba, kterou býval zdejší hrad, ten byl však zničen při zemětřesení a zbyla z něj pouze kaple. Hlavní rozmach zažil Rothenburg ob der Tauber, jak zní celé jméno, právě ve 12. a 13. století. Název se obvykle překládá jako červená pevnost nad řekou Tauber.

Foto: Profimedia.cz

Centrem je náměstí Marktplatz s radnicí.

K městu se také vztahuje jedna líbivá legenda. Během třicetileté války bylo město dobyto katolickým generálem Tillym. Jemu radní v nouzi nabídli třílitrový pohár s vínem. Tilly rozhodl, že pokud někdo bude schopen pohár vypít takzvané na ex, ušetří celý Rothenburg. Přihlásil se starosta a k údivu všech byl skutečně schopen pohár s vínem vypít na jeden nádech. A možná i díky tomu mohou návštěvníci obdivovat tuto středověkou perlu dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám