Hlavní obsah

Největší mokřad na světě okouzluje karmínovou barvou, vypadá jako zalitý krví

Novinky, mšv

Karmínově rudá, kam jen oko dohlédne, stejně tak krásná, jako bizarní. Taková je Červená pláž v čínské prefektuře Pchan-ťin. Svým názvem ovšem zdárně klame, písek bychom tu hledali jen stěží. Tento přírodní úkaz charakteristický svou barvou je ve skutečnosti největším mokřadem na světě, který díky své jedinečnosti přitahuje mnoho návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Červená pláž je největším mokřadem světa.

Článek

Mokřad je zcela unikátním ekosystémem, svůj domov v něm našlo zhruba 400 druhů divokých zvířat a přes 260 druhů ptactva. Mezi nimi například pro Čínu velmi typičtí jeřábi, kteří dokreslují poetiku karmínové krajiny — proto se oblasti někdy přezdívá domov jeřábů. Zahlédnout tu tyto elegantní ptáky není nijak ojedinělé.

Charakteristickou barvu udává mokřadu druh mořské trávy zvaný sueda, která začíná mezi dubnem a květnem růst, během léta je nefritově zelená, ale na podzim se zahalí do někdy až krvavého odstínu červené. Právě toto období je tudíž nejideálnější k návštěvě a přitahuje nejvíce nadšených obdivovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Karmínové nekonečno... Turisté se zde mohou pohybovat po dřevěných lávkách.

Aby zůstal křehký ekosystém celého mokřadu nezměněn, zaručila mu čínská vláda v roce 1988 ochranu. Turismus zde začal bujet už ale o čtyři roky dříve, nejspíš i proto přistoupily příslušné orgány k patřičným ochranným krokům. Jedinou možností, jak se přes unikátní mokřad pohybovat, je hustá síť dřevěných lávek a můstků.

Foto: Profimedia.cz

Sytě červenou barvu má mokřad na podzim.

Obzvlášť krásná je Červená pláž při západu slunce, který mu dodává šťavnatou barvu s příměsí oranžové. Není proto divu, že je mokřad také velmi vděčnou fotografickou oblastí. Břehy pak omývají vody Liaotungské zátoky, severního zálivu Pochajského moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám