Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslavte výročí tatíčka Masaryka, ochutnejte moravská vína

Novinky, mšv

O prvním březnovém víkendu navštivte Lány, kde se uskuteční vzpomínková akce na prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Budete moci ochutnat i jeho oblíbené pokrmy. Pokud vás budou lákat spíše tekutiny, ve Valticích se uskuteční degustace moravských a rakouských vín. Pokud se chcete překonat, přihlaste se na Jesenickou 24hodinovku, celodenní závod na běžkách.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte do Valtic na výstavu vín. Ilustrační foto

Článek
Praha

Mint Market

Vody nezávislé autorské módy a designu rozbouří v sobotu Mint market, který se uskuteční v hale číslo 13 na holešovické tržnici. Návštěvníci se mohou těšit například na putovní antikvariát s knihami či gramofonovými deskami, ale především na spoustu alternativních oděvních značek, které nabídnou třeba stylové kabelky nebo šperky. Vstup na akci je zdarma. Podrobnosti najdete zde.

Bitcoinový blešák

Bleší trhy zná a miluje každý, ovšem jen tady si krásnou veteš, oblečení vracející se zpět do módy, nebo elektroniku z druhé ruky budete moct zakoupit pomocí digitální měny. Pražská kavárna Paralelní Polis pořádá tuto neděli speciální Bitcoinový blešák, při kterém návštěvníky, kupce i prodejce zdejší obsluha seznámí s užíváním této kryptoměny přímo v akci. Klasický bleší trh ve spojení s digitální měnou je ve světě zatím nemá obdoby. Kupte si tedy něco starého - a zaplaťte něčím „novým”. Podrobnosti najdete zde.

Zahájení trhů na Kulaťáku

Po zimní pauze se na dejvický Kulaťák vracejí oblíbené farmářské trhy. Jako tradičně nabídnou mnoho stánků s pochoutkami, od sýrů přes uzeniny až po sladké dobroty. V novém roce by se organizátoři více chtěli zaměřit na zdravou či vegetariánskou stravu. Trhy se budou konat každou sobotu od 8:00 hodin. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Masarykův den

Na sobotní akci v Lánech zavzpomínejte na prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. U jeho jezdecké sochy proběhne pietní akt, později bude hrát také dixielandová skupina. Celý den je pro návštěvníky muzea připravena také ochutnávka prezidentových oblíbených jídel, mimo to bude probíhat oživená prohlídka s četníky či prvorepublikovými dámami. Další informace zde.

Festival zaniklých řemesel

Celý víkend bude na zámku v Brandýsu nad Labem probíhat festival Tajemství zaniklých řemesel. Přivítá vás na něm skoro 60 řemesel a různých technik — uvidíte třeba brašnáře, lukaře nebo selky s kolovratem. Připravena je také ochutnávka historických jídel, vařených jak v polní, tak i v zámecké černé kuchyni.

Jihočeský kraj

Výstava skla

Už jen měsíc se bude v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích konat výstava skla. Zasvěcena je české sklářské produkci 19. století pocházející z nejvýznamnějších jihočeských skláren. Expozice je doplněna také o dobové obrazy i dobový nábytek. Probíhají rovněž komentované prohlídky. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Pouliční jídlo

Areál plzeňského Depa2015 zaplní v sobotu opojné vůně pochoutek ze stánků, foodtrucků či bister. Uskuteční se zde totiž festival pouličního stravování neboli streetfoodu. Kromě současné kuchyně se ale můžete těšit i na jídla našich prababiček a delikatesy mezinárodní gastronomie. Vstup na akci je zdarma. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Alternativní večírek

Pokud patříte mezi příznivce alternativní hudby, nebo se jen rádi obohatíte, v ašské Cihelně proběhne v sobotu koncert tři kapel. Koná se od 20:00 hodin a uslyšíte třeba progresivní rock, garage, noise nebo crossover. Vstupné je za 80 korun. Další informace zde.

Ústecký kraj

Civilizace na březích Nilu

Fascinuje vás egyptská historie? V Oblastním muzeu v Mostě se od půlky února koná výstava zasvěcená právě této starověké říši. Expozice představuje soukromou sbírku slovenského cestovatele a sběratele Jána Hertlíka, lze si na ní prohlédnout repliky bust panovníků, soch vládců a detailně se seznámit s dávnou civilizací na březích Nilu. Více zde.

Liberecký kraj

Lety na saních

V obci Plavy se již po devatenácté sejdou nejlepší a nejpozoruhodnější létací stroje, nejen aby změřily síly, ale hlavně, aby pobavily všechny zúčastněné i přihlížející. Při závodu Lety na saních se hodnotí umělecký dojem, propracovanost, úbory letců a mnoho dalšího. Pokud se chcete přijet pobavit netradiční podívanou, v sobotu dorazte. Program začíná v pravé poledne. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Masopustní veselice

Vyrazte v sobotu na zábavnou masopustní veselici do Nechanic. Ve 14:00 hodin bude vyrážet maskovaný průvod od kulturního domu, cestou proběhne několik zastavení se spoustou zábavy. Akce bude zakončena v tamní restauraci, kde bude připraveno i pohoštění. Zúčastnit se můžete v maskách i bez nich, kostýmy jsou v případě zájmu i k zapůjčení. Další informace zde.

Pardubický kraj

Zahájení sezóny

Jako první z hradů v Pardubickém kraji zahájí turistickou sezónu Svojanov. O víkendu tak můžete zavítat na první prohlídky, ať už do empírového paláce z 19. století nebo do středověkého sklepení s mučírnou. Na posledním okruhu pak návštěvníci najdou gotickou zahradu a rozhlednu na vrcholu věže. Hrad bude nadále otevřený tradičně každý den mimo pondělky. Více o památce najdete zde.

Vysočina

Opera není nuda

O tom, že opera není nudná a může být stejně napínavá jako filmy v televizi, chce přesvědčit nový projekt, jehož premiéra se uskuteční v sobotu v kinosálu Počátky. Akce si dává za cíl změnit kritický pohled nezasvěcených lidí na operu. Během večera se mohou návštěvníci těšit na skladby třeba od Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, ale i Franze Schuberta. Vstupné je za 80 korun. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Valtický košt

Na tradiční výstavu moravských a rakouských vín se vydejte v sobotu do Valtic. Degustace se uskuteční za doprovodu tradiční cimbálové muziky, ale čekají na vás také ukázky country tanců a občerstvení. Vstupné je za 300 korun, v ceně je také sklenička, katalog a neomezená konzumace vín. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Závody na běžkách

Běžkařské závody určené jednotlivcům i týmům se uskuteční o víkendu na hřebeni Jeseníků u chaty Paprsek. Jubilejní 10. ročník sportovní akce probíhá 24 hodin v kuse, závodníci tak budou svědky hvězdné oblohy, ale i mrazivého úsvitu. Pokud chcete zkusit překonat sami sebe, do závodu se připojte. Startovné je za 330 korun, podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Průvod masek

Pravděpodobně na jednu z posledních letošních oslav masopustu - nebo v moravském nářečí fašanku - můžete vyrazit do Lukova. Chystá se zde tradiční průvod masek, sraz je v 10:00 hodin u hasičské zbrojnice. Po celý den konání akce budou připraveny rovněž zabijačkové speciality, hospodyňky se jistě rády pochlubí napečenými dobrotami, hospodáři možná nabídnou vypálenou slivovici.

Moravskoslezský kraj

Knižní veletrh

Od pátku do soboty proběhne na ostravském Výstavišti Černá louka 7. knižní veletrh, který nabídne to nejzajímavější z produkce České republiky a představí nakladatele všech žánrů. Těšit se můžete i na doprovodný program, včetně autogramiád, akci navštíví i Jarek Nohavica. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám