Hlavní obsah

Estes Park je vstupní bránou do coloradské divočiny

Novinky, Veronika Doleželová

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli v Americe směřovat právě do Colorada. Omamně krásná, panenská příroda Skalistých hor (Rocky Mountains). Množství minipivovarů, které by ohromilo i ty nejnáročnější české pivaře. Ale pro mnohé je to především Estes Park, vstupní brána do národního parku Rocky Mountains, kde čeká přehlídka okouzlujících scenérií.

Foto: Profimedia.cz

Lesnatá krajina národního parku Rocky Mountains.

Článek

Údolí, které se pro Američany stalo jednou z nejpopulárnějších letních destinací Colorada, poprvé objevili evropští kolonizátoři na konci 18. století. Před jejich příchodem v údolí Estes Park trávily léto původní indiánské kmeny. Kromě těch zde i dnes dávají dobrou noc jeleni se srnkami, divoké krůty a méďa Smokey.

Foto: Veronika Doleželová, Novinky

Medvídek Smokey návštěvníky parku každý rok upozorňuje na stupeň nebezpečí vzniku lesních požárů.

Zima je k Estes Parku drsná, a proto turistická sezóna obvykle končí s odchodem podzimu. Dnes už ale i v zimě láká Estes Park zájemce o zimní turistiku — výlety na sněžnicích, lezení po ledových stěnách či běžky.

Hlavní proud turistů vypukne vždy v létě, ovšem pokud chcete zažít Estes Park skvostně zbarvený do všech odstínů zlaté a červené, podzim je ten správný čas. Dny jsou tu horké a suché, noci naopak velmi chladné. Není divu, nadmořská výška je zde 2293 metrů a Colorado samotné leží v celkově suchém stepním podnebním pásmu.

Foto: Veronika Doleželová, Novinky

Nejlepší období, kdy vyrazit do Rocky mountains (Skalistých hor), připadá na podzim, kdy příroda mění svůj kabát do okázalých zlatých barev.

Národní park Rocky Mountains (Skalisté hory) odtud můžete pokořit hned několika způsoby — v bugině s průvodcem, na čtyřkolkách, v raftech, s horolezeckou výbavou či pěšky jako každý jiný smrtelník.

Ovšem říká se, že z koňského hřbetu je nejkrásnější pohled na svět. Zážitek z jízdy, při které se před vámi otevírají údolí chráněná vrcholky hor celoročně obsypané sněhem, opravdu bude stát za to. Stájí je v Estes Parku hned několik a nabízí krátké hodinové vyjížďky, nebo i celodenní výlety do národního parku.

Foto: Veronika Doleželová, Novinky

Na koních zdejší krajinou putovali už první kolonisté, dnes takto Skalisté hory můžete poznat i vy.

Hotel, co vyděsil i Stephena Kinga

Možností ubytování je tu nespočet, velmi populární je chatková kolonie YMCA of the Rockies, která je vhodná především pro rodiny s dětmi. Když jste ale v Estes Parku, nemůžete jen tak minout pověstný Stanley hotel.

Nad Estes Parkem stojí už 108 let a díky překrásné koloniální architektuře patří mezi ty nejslavnější hotely amerického západu vůbec. Na jeho slávě se ale v posledních letech podepsal především spisovatel Stephen King — toho pobyt v hotelu prý natolik zděsil, že ho inspiroval k sepsání knihy Osvícení.

Foto: Veronika Doleželová, Novinky

Výhled z pokoje hlavní budovy Stanley hotelu. Bludiště, které odkazuje na Kingovo Osvícení, má spíš symbolickou a okrasnou funkci.

Hotel sám se ve filmové adaptaci s Jackem Nicholsonem neobjevil (můžete jej aspoň vidět ve filmu Blbý a blbější s Jimem Carreym), na pokojích se ale aspoň pro znavené turisty Osvícení přehrává ve smyčce v televizi.

Foto: Veronika Doleželová, Novinky

Pompézní, luxusní a ještě v něm prý straší. Do Stanley hotelu i dnes míří experti na detekování paranormálních jevů.

Spát ve Stanley hotelu prý jen tak každý nedokáže. Krom toho, že za pokoj zaplatíte přes 400 dolarů za jednu noc, tu prý i bez Kinga údajně straší duchové. Zlověstný dojem hotel vyzařuje především o Halloweenu, kdy ho majitelé obloží červenými světly a nechají jej rudě zářit nad Estes Parkem. Jakýkoliv strach ale můžete zapudit v pohodlném, luxusním whiskey baru v přízemí.

Minipivovarové bláznovství

Když už budete mít dost nočního skřípotu a vrzání stařičkého, přesto překrásného Stanleyho, v městečku pod ním přijdete na jiné myšlenky. Hlavní třída Elkhorn Avenue žije hospůdkami, restauracemi a obchůdky se suvenýry a sladkostmi. Vzduch tu voní cukrovou vatou a jablky v karamelu — je to jako skočit do stroje času a vrátit se do dětství.

Kde se ale bezpochyby zastavil každý, kdo městečkem prochází, je putovní pivní bar The Barrel. Colorado se v posledních deseti letech zbláznilo do minipivovarů a The Barrel je výsledkem téhle vášně. Na pípě tu během svého provozu otočí až 64 lokálních i mezinárodních pivních specialit.

A samozřejmě ty z okolí jsou nejlepší. Například pivovar Estes Park vám nabídne Stanley Hotel Redrum Ale nebo Longs Peak Raspberry Wheat. The Barrel patří mezi nejoblíbenější mladé podniky v Estes Parku, otevírá na sklonku března a dubna a obsluhu končí v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám