Hlavní obsah

Země nikoho mezi Korejemi se mění na turistický cíl

Novinky, mšv

Jižní a Severní Koreu odděluje asi nejpřísněji střežená hranice světa. Ačkoli jsou politické vztahy mezi oběma zeměmi neustále napjaté, jihokorejská část demilitarizované zóny se rychle mění na turistický cíl. A to i přesto, že se tudy občas prohánějí vojáci a stojí zde opevnění. Úřady by chtěly na místo lákat i zahraniční cestovatele, podle nich se totiž jedná o opravdu unikátní atrakci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V korejské demilitarizované zóně bují turismusVideo: YTN, AP

 
Článek

Jihokorejci se atmosférou sousední země nenechávají rozhodit. Možná proto nápad zpřístupnit jižní část demilitarizované zóny a propojit ji s přilehlými turistickými cíli vítají. V minulosti se do jejich hledáčku dostala i bývalá americká základna Camp Greaves, kterou USA využívaly během studené války. Ta je dnes už zcela běžně přístupná a prohlédly si ji tisíce návštěvníků.

Zatím nejnovější atrakcí je vyhlídka, která se nad demilitarizovanou zónou nachází. Pravda, není toho mnoho k vidění – nedaleko se nachází most přes řeku Imdžin a jinak je všude kolem pláň. V minulosti tu ovšem stál železniční most, zničený během korejské války, a vyhlídka je postavená na jednom z jeho pozůstalých pilířů.

Více si můžete o demilitarizované zóně přečíst zde:
Demilitarizovaná zóna mezi Korejemi. Děsivá, bizarní, absurdní

I samotná demilitarizovaná zóna je už v podstatě přístupná, třeba i při zvláštních příležitostech. Konají se zde například maratóny či cyklistické závody, které sem za dobu své existence přilákaly už kolem šesti miliónů lidí.

K rozdělení Korejského poloostrova došlo ke konci druhé světové války. Severní území okupoval Sovětský svaz, zatímco jižní Spojené státy americké. Vyvrcholení napětí nastalo roku 1950, kdy tehdy již samostatná Korejská lidově demokratická republika napadla svého souseda. Tímto konfliktem započala korejská válka, která byla ukončena o tři roky později složením zbraní. Napětí mezi zeměmi ovšem přetrvává dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám