Hlavní obsah

Počet zahraničních návštěvníků Turecka loni klesl téměř o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet zahraničních návštěvníků Turecka v loňském roce klesl o 30 procent na 25,35 miliónu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 2007. Vyplývá to z údajů vlády. Zájem turistů o Turecko podkopaly teroristické útoky i neúspěšný pokus o vojenský převrat. Turecký turistický sektor se dostal pod tlak také kvůli napjatým vztahům s Ruskem.

Foto: Profimedia.cz

Na pokles turismu v Turecku měly vliv i teroristické útoky. Ilustrační foto

Článek

Počet ruských turistů se loni propadl o více než tři čtvrtiny, zatímco počet návštěvníků z Evropy se snížil o zhruba 30 procent. U turistů ze Spojených států, Austrálie a Kanady zaznamenalo Turecko poklesy o 42 až 56 procent, napsala agentura Reuters. Příjmy tureckého turistického sektoru se loni podle statistického úřadu snížily o téměř 30 procent na 22,1 miliardy dolarů (necelých 560 miliard Kč).

Turecko dříve patřilo k nejoblíbenějším destinacím ruských turistů. Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se ale prudce zhoršily poté, co předloni v listopadu turecká armáda sestřelila ruský vojenský letoun. Rusko v reakci na tento incident zakázalo domácím leteckým společnostem nabízet zájezdy do Turecka.

Loni v létě se však vztahy mezi Ruskem a Tureckem začaly postupně zlepšovat. Ruský prezident Vladimir Putin po srpnovém setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem uvedl, že prioritou pro Rusko a Turecko je návrat k předkrizovým poměrům. Krátce poté Rusko zrušilo zákaz charterových letů do Turecka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám