Hlavní obsah

Barcelona zakázala vznik nových hotelů v centru města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelonská radnice schválila urbanistický plán, který mimo jiné zakazuje vznik nových hotelů v centru turisty oblíbeného města. Samosprávu druhého největšího španělského města k pátečnímu rozhodnutí vedly především stížnosti obyvatel, kteří museli údajně pod tlakem rostoucího průmyslu cestovního ruchu opustit své domovy, informoval list El País.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Sagrada Família je jednou z dominant historické části Barcelony. Ilustrační foto

Článek

Nový urbanistický plán je podle radnice, kterou vede levicová starostka Ada Colauová, „začátkem regulace cestovního ruchu”. Podle zástupkyně města pro cestovní ruch není problém, když město přitahuje turisty, pokud to neznamená, že tím trpí místní obyvatelé. To se podle ní ale v Barceloně stalo a starousedlíci musejí pod tlakem hotelové lobby opouštět své domovy v centru.

Plán rozděluje město na čtyři zóny, přičemž v té centrální zakazuje otevírat nové hotely, a to i v případě, že některé jiné ukončí provoz. V druhé zóně širšího centra budou moci nové hotely nahradit jen ty, které se uzavřely. Ve třetí části Barcelony je nárůst počtu lůžek omezený na 4000 a čtvrtá, okrajová oblast zůstala bez regulace.

Barcelonu, která má 1,6 miliónu obyvatel, navštívilo loni podle místní radnice 30 miliónů turistů. Cestovní ruch vytváří zhruba 13 procent HDP města, přispívá ale také k růstu cen nájmů, přeplněnosti veřejného prostoru a rušení nočního klidu, poznamenala agentura AFP.

Radnice již v roce 2015 zmrazila vydávání nových licencí pro hotely. Snaží se regulovat také služby, které zprostředkovávají bydlení u soukromých osob, jako je například Airbnb. Odpůrci nově schváleného plánu varují, že Barcelona ztratí konkurenceschopnost a přijde i o řadu investic. Některé velké hotelové řetězce už dříve katalánské město opustily.

Reklama

Výběr článků

Načítám