Hlavní obsah

Korsické město visí na útesech nad mořem. Pojí se i s Odysseem

Novinky, mšv

Na jižním cípu francouzské Korsiky se nachází město Bonifacio. Leží na bělostném vápencovém útesu, který ze všech stran obklopuje poetická modř Středozemního moře. Díky svému jedinečnému charakteru přitahuje mnoho turistů, jedná se bezesporu o jedno z nejfotografovanějších míst na ostrově. Jeho minulost se údajně pojí i s bájným hrdinou Odysseem.

Foto: Profimedia.cz

Korsické město Bonifacio okouzluje návštěvníky svým charakterem.

Článek

Město bylo oficiálně založeno v roce 828 toskánským markýzem Bonifácem, po kterém nese jméno. Oblast v okolí byla osídlena už v neolitu.

Historie místa se údajně také pojí s hrdinou řeckých bájí, králem Odysseem. Ten při svém desetiletém putování po skončení Trojské války údajně zakotvil i na jižním cípu Korsiky, kde se jeho posádce stalo osudným setkání s lidožravými obry Laistrygony. Z jedenácti lodí unikla jedna jediná, na jejíž palubě byl právě Odysseus.

Foto: Profimedia.cz

Město je obklopeno historickou citadelou.

Dnes sem ale turisty nepřitahují bájní obři, nýbrž ojedinělá a kouzelná atmosféra. V úzkých uličkách, které město skrz naskrz protkávají, není příliš těžké se ztratit, historie dýchá na návštěvníky opravdu z každého koutu.

Nejvýraznější památkou je zdejší citadela, která v průběhu let odolala veškerým pokusům o dobytí. Z ní vedou do města dvě hlavní schodiště. Nejzajímavějším je však třetí, pojmenované po králi aragonském, které je vytesáno přímo ve skále a vede od moře.

Foto: Profimedia.cz

Schodiště krále aragonského vede od moře nahoru do města.

Památek, které se ve městě dají obdivovat, je však více — mimo jiné třeba románský kostel sv. Marie nebo gotický kostel sv. Dominika. Přímo po hraně útesů pak vede i okouzlující turistická stezka, která dychtivým návštěvníkům poskytne uspokojivý pohled na moře, ale také na domy, které lemují okraj útesu a vytvářejí tak dojem, že na něm téměř visí.

Foto: Profimedia.cz

Z městského přístavu se vypravují také lodě na italskou Sardinii.

Přímo pod městem se nachází přístav, v němž kromě luxusních jachet kotví také lodě, které do Bonifacia připlouvají z italské Sardinie. Její břehy jsou při dobré viditelnosti prakticky na dohled.

Bonifácký průliv, který oba ostrovy odděluje, je široký zhruba 11 kilometrů a je chráněnou mořskou rezervací. V jeho vodách žije mnoho druhů mořských živočichů.

Reklama

Výběr článků

Načítám