Hlavní obsah

Moravská Sahara nedaleko Hodonína je na seznamu ohrožených míst Evropy

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rašeliniště na severu Norska, lesní pastviny ve Švédsku, ale také zbytky písčitých stepí u Hodonína, kde se kdysi rozkládala Moravská Sahara, se dostaly na nově vytvořený seznam ohrožených přírodních míst Evropy.

Foto: Milan Chytrý

Poslední zbytky písečné stepi v ČR se zachovaly jen náhodou. Například u železniční tratě na Hodonínsku.

Článek

Jde o mimořádně vzácné oblasti se stovkami vzácných rostlin a živočichů, jimž hrozí zánik. U některých mu patrně nezabrání ani zásah člověka. Seznam vytvořili pro Evropskou unii přírodovědci z Česka.

Teprve při jeho sestavování se zjistilo, že mnohé z těchto lokalit ani nejsou nijak chráněny. Příkladem téměř zaniklého biotopu je Moravská Sahara. Málokdo ví, že u Hodonína kdysi bývaly písečné duny, a oblast dokonce postihovaly písečné bouře podobné těm v Africe.

V 19. století byla oblast osázena stromy. Bouře ustaly, a začala tak mizet i původní vegetace. „Moravská Sahara potřebuje pomoc. Budeme mít co dělat, abychom ji zachránili,“ řekl Právu spolutvůrce červeného seznamu Milan Chytrý z Přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Bývaly tu písečné duny a dokonce i bouře podobné těm v Africe.

Na projektu se podílela Akademie věd i přírodovědci z evropských zemí. Z Moravské Sahary, patřící původně mezi panonské písečné stepi, zbyly jen zlomky, a to díky vojákům a železničářům. Armáda totiž část této lokality využívala léta jako cvičiště, a její povrch proto zůstal nezměněný, nyní ale zarůstá lesem.

Původní pouštní step lze najít podél železniční tratě Hodonín–Bzenec. Železničáři tam totiž vykáceli borovice podél kolejí, aby zabránili letním požárům. Vznikaly od jisker odlétávajících od kol vlaků.

Mizející rašeliniště

Zatímco u Hodonína lze step obnovit kácením lesa, hůře jsou na tom takzvané severské palsy. Jsou to rašeliniště s mírnými kopečky. Tyto podivné hromádky v krajině vytvářejí kusy ledu ukryté pod kopečky. Kvůli globálnímu oteplování ale tají na severu Norska, Finska i Ruska.

Evropská krajina má mnohem více problémů. Zarůstají lesní pastviny v severských zemích, protože se v minulosti zrušily chovy dobytka. Ty nejhezčí z nich zůstaly zachovány například v Estonsku.

K mimořádně vzácným oblastem řadí vědci i horské trávníky na ostrově Madeira. Jsou domovem mnoha vzácných rostlinných druhů, které nikde jinde nerostou. Trávníky jsou ale tak malé, že nedostatečná ochrana může znamenat jejich velmi rychlý zánik. Na červeném seznamu skomírající evropské přírody je celkem 500 oblastí od Středomoří až po severskou tundru.

Reklama

Výběr článků

Načítám