Hlavní obsah

Pražské letiště mělo rekordní rok, Severní Amerika a Dálný východ na vzestupu

Novinky, jky

Pražským Letištěm Václava Havla vloni prošlo celkem 13 074 517 cestujících. V meziročním srovnání je to o 8,7 procenta více. Ještě více však stoupl počet lidí, kteří v Praze cestu začínají nebo končí, což je samozřejmě dobré znamení i pro turistický ruch. Lokálních cestujících přibylo o 9,7 procenta. Průměrně branami letiště prošlo každý den 35 700 pasažérů.

Foto: Letiště Praha

Letiště Praha má za sebou úspěšný rok.

Článek

„Meziroční nárůst počtu cestujících o 8,7 procenta podpořila řada faktorů, jako je trend nasazování větších letadel, vyšší obsazenost sedačkové kapacity nebo úspěšná realizace nových linek a přidávání frekvencí na těch dosavadních. V loňském roce letecké společnosti používaly na spojích do Prahy vůbec nejvíce velkokapacitních strojů za celou historii,“ uvedl Václav Řehoř z Českého aeroholdingu.

„Podařilo se zavést řadu lákavých nových spojení, jako jsou dvě dálkové linky do Číny nebo nová dálková linka do Kanady. Příznivé podmínky vytvořil také sám trh, o Prahu je v rámci Evropy i celého světa trvalý zájem. Na český trh přišlo navíc devět nových dopravců,“ dodal Řehoř.

Pokud nezasáhnou nějaké nepředvídatelné faktory, mohl by nárůst cestujících pokračovat i v roce 2017.

Vzestup Severní Ameriky a Dálného východu

V roce 2016 do Prahy létalo 64 leteckých společností na pravidelných linkách do celkem 146 destinací. Velká většina cestujících směřovala z Letiště Václava Havla do Evropy, která se na celkovém provozu podílí celými 90,2 procenta. Ve srovnání s rokem 2015 tak bylo mezi Prahou a ostatními evropskými destinacemi odbaveno o 8,2 % cestujících více.

Za zmínku stojí, že velký meziroční nárůst zaznamenaly linky do Severní Ameriky (+53,5 procenta cestujících) či Dálný východ (+43,8 % cestujících). Drobně pak poklesly naopak lety na sever Afriky, kam zamířilo o 7,3 procenta cestujících méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám