Hlavní obsah

Opuštěný ostrov v Japonsku je rájem dobrodruhů. Točil se tu i Bond

Novinky, mšv

Jen několik minut cesty od japonského Nagasaki leží ostrov jako vystřižený z postapokalyptických filmů. Ruiny domů dávají znát, že už zde dlouho nikdo nebydlí a že se tudy většinu času prohání jen vítr od moře. Ostrůvek Hašima ale přitahuje nadšené dobrodruhy a turisty, kteří se v nehostinném prostředí rádi na hodiny ztrácejí. Mimo to se tu také točilo několik scén z bondovky Skyfall.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opuštěný ostrov v Japonsku, na kterém se natáčela bondovka SkyfallVideo: Caters News, AP

 
Článek

Ještě před více než 45 lety byl Hašima jedním z nejhustěji osídlených míst na Zemi. Nacházela se tu totiž hornická kolonie - od 19. století až do roku 1974 se zde těžilo uhlí a na povrchu proto vyrostly domy někdejších pracovníků. Když ale byly všechny zásoby vyčerpány, obyvatele už na místě nic nedrželo a odešli. Zanechali po sobě pouze prázdné domy a opuštěné ulice. Místo začalo chátrat a podléhat neúprosnému zubu času a z kdysi prosperujícího města se z minuty na minutu stalo město duchů.

Nedá se ovšem říct, že by byl život na ostrově něčím záviděníhodným. Nachází se sice zhruba 15 kilometrů od Nagasaki, ale všechny zásoby se do města musely dovážet, protože na ostrově se kromě dolů a husté zástavby prakticky nic jiného nenacházelo.

Veřejnosti je přístupný

Dnes je ostrov lákadlem hlavně pro novodobé dobrodruhy, fotografy a filmaře, kteří s chutí zkoumají všechna skrytá zákoutí. Jedním z návštěvníků byl například Stephen Pamaran, který se rozhodl na Hašimu zavítat poté, co na internetu objevil fotografie jiných průzkumníků.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov je veřejnosti přístupný od roku 2009.

Na ostrově se také natáčelo několik scén z předposledního bondovského filmu Skyfall z roku 2012. „V Japonsku jsem navštívil ještě les sebevrahů a oblast kolem Fukušimy, ale Hašima předčila všechna má očekávání. Je to jako postapokalyptická říše divů,“ tvrdí Pamaran.

Ostrov je od roku 2009 veřejně přístupný, díky tajemné atmosféře na něj také spousta lidí míří. Jen o několik málo let dříve byl vstup povolen pouze novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám