Hlavní obsah

Běloruské muzeum bere návštěvníky do socialistické minulosti

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavzpomínat na minulý režim a Sovětský svaz mohou Bělorusové v novém muzeu. To se otevřelo ve městě Mohylev k nadcházejícímu jubilejnímu stému výročí ruské revoluce. Návštěvníci se tak mohou vydat na cestu do dob již dávno minulých, v expozici sovětských memorabilií jsou k nalezení knihy, sochy bývalých diktátorů, ale hlavně i autentická atmosféra, která starším ročníkům připomene mládí či dětství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V běloruském muzeu se můžete vrátit do časů Sovětského svazu Video: AP

 
Článek

Emma Galuškinová byla jednou z návštěvnic, která do muzea zavítala právě z důvodu vzpomínek na své dětství. „Zavzpomínala jsem na svá školní léta a bezstarostnou a vřelou atmosféru běžného života. Je tu tolik skvělých předmětů,“ řekla pro agenturu AP.

Drtivou většinu z 5000 exponátů věnovala muzeu široká veřejnost. Najdou se mezi nimi učebnice, fotografie, nejrůznější audiokazety nebo také sošky a staré motorky.

Zakladatel muzea Nikolaj Kurnusov tvrdí, že předměty mají v návštěvnících evokovat vzpomínky na zcela běžný život. „Jsme rádi, že si lidé skrze exponáty připomenou svoje mládí či dětství. Ne skrze politické symboly či propagandu, ale skrze obyčejné věci, ke kterým se přimykali, a které jim připomínají, že dokázali být svým způsobem šťastní i v tak těžké době,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám