Hlavní obsah

Do nekonečné noci na polární záři. Kam za ní v Evropě

Novinky, mšv

Zimní slunovrat je milníkem, od kterého se dny opět prodlužují. Pro oblasti na hranici severního polárního kruhu to také znamenalo vrchol polární noci. Dále na sever se však lidé stále mohou halit do nekončící tmy, která je ideální k pozorování jednoho z nejkrásnějších přírodních jevů - polární záře.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře nad Norskem

Článek

Nejideálnější je se za polární září vypravit na sever Skandinávie nebo na Island. Ale i v těchto zemích jsou oblasti, které jsou pro pozorování lepší než jiné. Auroru borealis lze spatřit také v Rusku, například v okolí Murmansku, nebo na opravdu dalekém severu Skotska. Při cestě mimo Evropu byste museli odjet na Sibiř, Aljašku nebo sever Kanady. Ale snad vůbec nejjasněji lze tento jev spatřit v Grónsku.

Norsko

Sami Norové přiznávají, že ačkoli se obecně tvrdí, že jejich země je k pozorování záře nejideálnější, existují na světě místa, kde si ji lidé mohou vychutnat obdobně. Jedním z nejideálnějších míst v zemi je například norské město Tromso, které je poeticky umístěné mezi fjordy a šance spatřit nad ním polární září je jedna z nejvyšších v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Tromso patří mezi nejideálnější místa v Norsku, kde lze auroru spatřit.

Skvělým místem je také souostroví Lofoty, které i bez polární záře uchvátí cestovatele svou divokou krásou nebo tradičními rybářskými vesnicemi na březích moře. [celá zpráva]

Švédsko

V sousedním Švédsku lze přírodní fenomén pozorovat v Laponsku, při troše štěstí ani nemusíte opouštět civilizaci, protože záři lze také někdy spatřit nad městy Kiruna a Lulea.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Abisko je nejideálnější oblastí ve Švédsku.

Pokud si ovšem uděláte výlet do národního parku Abisko na stanici Aurora Sky, která má jev už ve svém názvu, šance na spatření značně zvýšíte. Kolem je pouze nedotčená příroda a prakticky žádné světelné znečištění. Je ovšem třeba počítat s velmi teplým oblečením.

Finsko

Také finská část Laponska z polární záře velmi těží. Ideální podmínky jsou zde od konce srpna do dubnam, a čím více na sever se dostanete, tím lépe. Jelikož je aurora borealis velkým tahákem, najdete ve finském Laponsku spoustu jedinečných a luxusních hotelů s prosklenými střechami.

Foto: Profimedia.cz

Čím více na sever, tím lepší. Finské Laponsko je ideální volbou.

Světelnou podívanou si můžete užít například nad vesničkou Nellim u jezera Inari, kde si mimo jiné vychutnáte také jednu z nejhezčích přírodních scenérií. Co se týče hotelů, vyzkoušet můžete třeba prosklená iglú na hranici polárního kruhu v Rovaniemi, kde se nachází také známá Santova vesnička.

Skotsko

Možná ne zcela známou destinací pro sledování polární záře je Skotsko. Tedy spíše jeho absolutní sever, ležící na stejné zeměpisné šířce jako například jižnější části Norska nebo aljašské ostrovy Nunivak. Zcela nejlepší jsou ovšem přilehlé ostrůvky jako Shetlandy, Orkneje nebo nejsevernější cíp ostrova Skye.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře nad ostrovem Skye.

Při správných podmínkách a při nízkém světelném znečištění lze auroru borealis spatřit i ve zbytku Skotska, ale jedná se spíše o výjimky.

Island

Island je evergreen. Turisté se na něj vypravují především v létě v naději, že chytí alespoň trochu příznivé počasí k objevování přírodních krás. Naopak v zimě je země ideální pro pozorování polární záře. Nikde jinde v Evropě si ji nevychutnáte v tak divoké krajině jako na Islandu, zemi protkané gejzíry, sopkami a vodopády.

Foto: Profimedia.cz

Island je v rámci pozorování záře evergreenem.

Za jejich spatřením stačí většinou vyjet za větší města, třeba jen z Reykjavíku. Opět však platí pravidlo, čím více na sever, tím lépe. Největší pravděpodobnost vidět auroru borealis budete mít třeba na poloostrově Vestfiroir (Westfjords) nebo v geotermální oblasti Landmannalaugar nedaleko slavné sopky Hekla.

Anketa

Chtěli byste se někdy vypravit za polární září?
Ano
85 %
Už jsem ji viděl/a
10,6 %
Ne, neláká mě to
4,4 %
Celkem hlasovalo 320 čtenářů.

Honba za polární září

Pokud se chcete dozvědět více o konkrétních místech, která jsou ideální k pozorování polární záře, můžete navštívit oficiální turistické stránky jednotlivých zemí.

Norsko

visitnorway.com/things-to-do/nature-attractions/northern-lights/

Švédsko

visitsweden.com/sweden/regions--cities/northern-sweden/the-northern-lights/

Finsko

visitfinland.com/article/doze-off-under-the-northern-lights/

Skotsko

visitscotland.com/see-do/landscapes-nature/northern-lights/

Island

https://guidetoiceland.is/the-northern-lights/how-to-find-the-northern-lights-in-iceland

Reklama

Výběr článků

Načítám