Hlavní obsah

Španělské mokřady jsou královstvím ptáků. Kvůli člověku jsou v ohrožení

Novinky, mšv

Španělský národní park Donana je jednou z nejzachovalejších mokřadových rezervací v Evropě. Domov mnoha ohrožených druhů zvířat se každoročně stává cílovou destinací migrujících ptáků, díky čemuž je i rájem pro ornitology. Podobně jako spousta přírodních krás však trpí činností člověka. Kvůli okolním farmářům a spoustě nelegálních studní se totiž mokřad vysouší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Národní park Donana ve Španělsku je v ohroženíVideo: AP

 
Článek

Organizace UNESCO nyní uvažuje o zařazení Donany na listinu ohrožených památek. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) v okolí andaluského národního parku vyrostly tisícovky ilegálních studní, které berou podzemní vodu, a mokřad vysychá. Farmáři vodu používají na zavlažování plodin, zejména jahod, a podle WWF bude oblast potřebovat zhruba 30 až 70 let, aby se vrátila do původního stavu.

„Nemůžeme dopustit, aby k něčemu takovému docházelo. Bavíme se tu o prostředí, které je domovem mnoha živočišných druhů a navíc jedním z nejdůležitějších mokřadů v Evropě,“ řekl koordinátor WWF pro Donanu Felipe Funstelsaz agentuře AP. Na druhé straně farmáři tvrdí, že ochránci zvířat mají pouze velkou mediální podporu a jejich prohlášení práci zemědělců kriminalizují.

Podle jednoho z tamních farmářů si ochránci přírody zahrávají s prací spousty lidí a navíc z nich dělají lháře. „Vypadá to, že oni jsou jediní, kteří říkají pravdu, ale i my se snažíme najít nějakou rovnováhu, abychom přírodu neničili. Nachází se zde spousta nelegálně vybudovaných studní, což je problém, ale jsou tu i stovky legálních,“ tvrdí Cristobal Picon. Drtivá většina plodů ze zdejších jahodových plantáží jde navíc na export a Španělsko jimi zásobuje celou Evropu.

Přístupná je jen část parku

Národní park Donana byl na seznam světového dědictví UNESCO zařazen v roce 1994 pro svou unikátní biodiverzitu. Nachází se zde několik ekosystémů, od pláží s pohyblivými pískovými dunami až po bažiny a mokřady. V zimě do oblasti navíc migruje spousta ptáků ze severních oblastí, téměř unikátně se tu vyskytuje také plameňák růžový starosvětský.

Návštěvníkům je ovšem přístupná jen malá část parku, protože v některých oblastech vyvádějí ptáci mláďata. Počet turistů je tak silně regulován.

Reklama

Výběr článků

Načítám