Hlavní obsah

V srdci Mexika objevili chrám z předkolumbovského období

Novinky, mšv

Chrám z doby před španělskou kolonizací objevili archeologové přímo v hlavním městě Mexika. Kruhová stavba byla podle nich zasvěcená bohu větru. Objev odhaluje, že hlavní město Aztécké říše Tenochtitlán, na jehož pozůstatcích dnešní Ciudad de Mexico stojí, bylo svou rozlohou mnohem větší, než se dosud myslelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výkopových pracích objevili v Mexiku pozůstatky aztéckého chrámuVideo: Reuters

 
Článek

Zbytky chrámu, který byl postaven před více než 650 lety, byly objeveny na místě, kde stával supermarket. Už před dvěma lety zde byly objeveny lidské ostatky a různé keramické střepy, nález chrámu však překvapil i samotné archeology. Nachází se totiž poměrně daleko od městského centra, kde v minulosti stál Tenochtitlán. Pravděpodobně se tedy jednalo o předměstskou čtvrť.

Vzhledem k poloze i tvaru experti odhadují, že byl chrám zasvěcen bohu větru Ehécatl-Quetzalcóatlovi. Odehrávat se tu měly také ceremoniály a obětování, jelikož se na místě nalezly další lidské i zvířecí kosti.

Tenochtitlán byl založen už v roce 1325 a jako hlavní město sloužil do roku 1521, než byl dobyt Španěly. Tehdy se jednalo o největší město amerického kontinentu, několik jeho pozůstatků, na kterých stojí dnešní Mexico City, je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám