Hlavní obsah

Do sbírky Muzea vlasů přispívají sami návštěvníci

Novinky, mšv

Pokud rádi vyhledáváte bizarní zážitky, nemělo by vaší pozornosti uniknout Muzeum vlasů. Nachází se v tureckém Avanosu a funguje už od roku 1979. Jeho sbírka se navíc neustále rozrůstá a pomáhají k tomu samy návštěvnice, které tu majiteli zanechávají na památku i něco málo ze svých vlasů. Díky neuvěřitelnému počtu vzorků je muzeum zapsáno v Guinnessově knize rekordů.

Foto: Profimedia.cz

Ve sbírce muzea je více než 16 000 pramenů vlasů.

Článek

Město Avanos mělo vždy tradici hrnčířství a keramiky. Příběh, který se k muzeu pojí, vypráví o tamním hrnčíři, kterému umírala dobrá přítelkyně. Aby si na ni uchoval vzpomínku, ustřihl jí vlasy. Vystavil je ve svém krámku a návštěvníkům vyprávěl o jejich původu. Ženy, na které příběh silně zapůsobil, se prý rozhodly mu také nechat několik vlasů. Těžko říct, zda je to pouhá legenda nebo se tak skutečně stalo.

V současnosti muzeum, které se nyní nachází v domku pro hosty, vystavuje přes 16 000 vzorků vlasů, díky čemuž se mu podařilo probojovat do Guinnessovy knihy rekordů. U každých vlasů je navíc napsáno také jméno původní majitelky.

Kromě toho se jednou či dvakrát do roka náhodně losují vlasy a osoby, ze kterých pocházejí, jsou pozváni k návratu zpět s možností bezplatného ubytování a lekcí pod dohledem mistra hrnčíře.

Foto: Profimedia.cz

Sbírku pomáhají rozšiřovat návštěvnice i dnes.

Jedno bizarní vlasové muzeum se nachází také v americkém státě Missouri. Leila’s Hair Museum ovšem nevystavuje vlasy jen tak ledabyle. Majitelka sbírá obří věnce a šperky. Jsou zde ale i historické kousky, jelikož šperky z vlasů se nosily například ve viktoriánské éře. Nejstarší brož, která se v muzeu nachází, je z roku 1680.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám