Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Připojte se do čertovského průvodu, upečte si perníčky

Novinky, and, mšv

Tento víkend nebude jiný než plný čertů a sladkých odměn. Hopsárium v Českých Budějovicích nabízí možnost pečení perníčků všech možných tvarů, zatímco pro statečné se na Vysočině chystá pochod čertů. Nebo s dětmi zajeďte do Velkého Týnce a probuďte v nich ducha Vánoc tím, že si připomenete zvyky a tradice na svátek svaté Barbory.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi za čerty. Ať už za tradičními českými nebo za děsivějšími krampus čerty. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vánoční jarmark

Vánoční atmosféru přinese jarmark na Vápence, který se bude konat v neděli od 10:00 hodin. Budete moci nakoupit ručně dělané dárky, nebo si můžete nějaké sami vyrobit, posedět u horkého nápoje a mnohem víc.

Čertobraní a videomapping

Nevšední společenská událost pro děti i dospělé se odehraje tuto neděli v Praze-Suchdole. Přijďte si vychutnat obří videoprojekci na budově. Během celé akce budou probíhat zábavné hry pro děti, k mání bude hřejivé a chutné občerstvení a spousta zážitků s Mikulášem, čerty a andílky. Pro více informací klikejte zde.

Mikulášská oslava

Vezměte děti a vyrazte v neděli do Žlutých lázní. Od 10:00 hodin je pro vás nachystaný bohatý program, představení Příběh vánočního nebe, Mikulášský průvod, nadílky, soutěže a adventní zvyků. Více informací o události se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Advent a Vánoce

Tento víkend začíná v muzeu města Kouřim tematická instalace, která přibližuje lidové obyčeje v době adventu a Vánoce. Děti i jejich rodiče mohou vidět vývoj samotných Vánoc i vánočních tradic a zvyků. Podrobnější informace zde.

Adventní trhy

Pátý ročník Hovorčovických vánočních trhů bude opět bohatý na skvělý program. Zatímco vy se zahřejete sklenicí medoviny, děti se mezitím pokusí vyrobit si nějaké dřevěné loutky či adventní věnce. Bude možné také zakoupit dárkovou keramiku, bižuterii i vánoční ozdoby. Letošní rok je opravdu nabytý. Největším lákadlem jsou zabijačkové hody. Více informací se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Pečení vánočních perníčků

Provoňte Hopsárium v Českých Budějovicích vánoční atmosférou. V sobotu i v neděli vždy od 14 hodin máte možnost jít si s dětmi upéct perníčky do Hopsária. Při pečení bude asistovat animátorka a pomůže vám s vykrajováním a zdobením. Vše v rámci vstupu. Více informací se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Kovářské řemeslo a drátenictví

Tuto sobotu od 10 hodin si v plzeňském Pivovarském muzeu můžou děti i jejich rodiče vyzkoušet práci s kovem přímo v muzejní dílně. Svůj vlastní výrobek si samozřejmě odnesou i domů. Probíhat bude i soutěž o nejkrásnější vánoční perníček. Podrobnější informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Andělské setkání

V neděli od 15 hodin proběhne na zámku Ostrov - Dvorana předvánoční setkání. V rámci akce můžete podpořit dobročinný bazárek Jaroslavy Beerové nebo zakoupit vánoční dobroty, ručně vyráběné výrobky a mnoho další. Společně s dětmi pak nazdobíte velkého ostrovského anděla a zpívat do toho bude sbor Gymnázia Ostrov. Více informací zde.

Ústecký kraj

Show krampusů

V neděli se Žatec promění na peklo. Od 16 hodin začne průvod čertů a pekelných bytostí. K vidění bude více než 100 čertů a démonů. Zahraje i rocková kapela z Mostu Carpatia Castle. V rámci průvodu bude i Krampusová show. Krampus je podle rakouské a německé tradice rohatá obluda, která má za úkol potrestat zlobivce. Podrobnosti o časech a programu zde.

Liberecký kraj

Vánoce na Grabštejně

Sobota bude na hradě Grabštejně věnována oslavě Vánoc. Na speciálních kostýmovaných prohlídkách si můžete připomenout obyčeje a zvyky, prohlédnout vyzdobené interiéry a mnoho dalšího. Nádvoří oživí šermířská vystoupení, atmosféru dotvoří stánky s cukrovím nebo medovinou. Více zde.

Královéhradecký kraj

Mikuláš v Opočně

Tradiční opočenská akce láká na čertovskou show, která zaujme děti i dospělé svou originalitou a profesionálním zpracováním. Těšit se můžete na příjezd Mikuláše, ale i Lucifera. Na pódiu se pak odehraje efektní ohnivé vystoupení a boj dobra se zlem. Akce se uskuteční v sobotu na Kupkově náměstí. Více se o ní dozvíte zde.

Pardubický kraj

Perníkový jarmark

Muzeum perníku a pohádek v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou zve na sobotní jarmark. Pod vedením zkušené ježibaby si budete moci vyzkoušet vytlačování perníku do staročeských forem a také načerpáte inspiraci pro perníčkové zdobení. Představí se také včelařský spolek, který nabídne kvalitní med. Více informací se dozvíte zde.

Vysočina

Pochod čertů

Pokud máte doma nebojácné děti, vyrazte s nimi v sobotu na průvod krampusů. Jedná se o skutečně děsivá alpská strašidla, obdobu našich čertů. Akce se uskuteční v Golčově Jeníkově, v průvodu se objeví ovšem i andělé s Mikulášem. Program bude doplněn o trhy, odvážlivci se budou moci s krampusy také vyfotit. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Narozeniny vědy

Brněnské centrum vědy Vida! slaví druhé narozeniny. Dorazte o víkendu a dozvíte se, co třeba dokáže vydržet obyčejný nafukovací balónek, kolik toho unese nebo jak z něj vyrobit vznášedlo. Můžete se těšit také na divadla vědy. Oslavte narozeniny vědecky poučně. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Rozkvetlá Barborka v Corazonu

Tuto sobotu od 13 hodin vezměte děti a vyrazte za přírodou a tradicemi do Velkého Týnce. V areálu Corazon se v rámci svátku svaté Barbory bude konat setkání, na kterém si zahrajete hry, vytvořte něco na památku a hlavně si připomenete tradiční zvyky, které se v období svátku svaté Barbory odehrávaly. Pro více informací se podívejte zde.

Zlínský kraj

Mikulášský parní vlak

Tradiční a hojně vyhledávaný Mikulášský vlak vyjede tento rok 3. prosince z Valašského Meziříčí. Ve vlaku nebude chybět Mikuláš a jeho družina, a po cestě se můžete těšit na prodej řemeslných výrobků nebo také ochutnávky valašských specialit. Více informací se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Rozsvícení vánočního stromku

Tradiční rozsvícení obecního vánočního stromu s vánočním jarmarkem v Doubravě si užijí děti i dospělí. Součástí sobotního programu bude návštěva Mikuláše, stánky s vánočním zbožím, živý betlém se zvířátky, Ježíškova pošta a mnohem víc. Pro podrobnější informace klikejte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám