Hlavní obsah

Japonské město je peklem na zemi, nepřetržitě doutná

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Beppu na ostrově Kjúšu je neustále zahaleno v páře. Místní si na ni už zvykli, domy jsou totiž vystavěny kolem 3000 vulkanických termálních pramenů, které vyživuje největší aktivní sopka v Japonsku Aso. Ta největší horká jezera nesou název osm pekel. Jejich teplota je tak vysoká, že by se v nich lidé uškvařili.

Foto: Profimedia.cz

Ve městě se nachází zhruba 3000 horkých pramenů.

Článek

Beppu je ovšem největším rezortem s termálními prameny na světě, v některých chladnějších se dá i koupat. Ten úplně nejteplejší dosahuje téměř bodu varu, 99 stupňů Celsia, a nese název Shaven Head Hell, což by se dalo volně přeložit jako peklo vyholených hlav. Pravděpodobně je to narážka na to, že kdyby se ve vodě někdo smočil, slezly by mu kvůli vysoké teplotě všechny vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Nejteplejší pramen má 99 stupňů.

I ostatní horká jezera mají podobně přívětivé názvy, všechny s přízviskem peklo. Je tu třeba Démonova hora, Krvavé jezero nebo Vařící kotel. Stephenu Kingovi, slavnému autorovi hororů, by se tu jistě líbilo. Horké prameny denně odpaří přes 130 000 tun vody. Jen v americkém národním parku Yellowstone je to ještě o něco více.

Láká i návštěva sopky

Turisté do Beppu přesto míří, přeci jen horké prameny přímo ve městě jsou raritou. Navíc se jim tu dostane vždy vřelého přijetí. Ochutnat mohou například vejce vařená v jezírcích, v chladnějších si mohou prohřát nohy.

Horkou vodu navíc využívají i místní ve svých domovech nebo i podnicích, jelikož jim odpadá starost s ohřevem.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z jezer se podle cihlového zbarvení jmenuje Krvavé.

Návštěvníky ovšem láká také výlet k samotné sopce Aso, která leží necelých 100 kilometrů od města. Na vrchol vulkánu dokonce vede lanovka a turisté mohou nahlédnout do jeho chřtánu. Je to samozřejmě zábava pro ty odvážnější, poslední erupce se totiž odehrála poměrně nedávno, v říjnu, a okolní města zahalila oblakem šedého popela.

Reklama

Výběr článků

Načítám