Hlavní obsah

Jedna z nejznámějších českých turistických atrakcí brzy na dlouhé měsíce zmizí

– Praha
Novinky, jky

Pražský orlojník Petr Skála se stará o provoz Staroměstského orloje už sedm let a pravidelně provádí i drobné opravy. Když se cokoliv stane, rozezvoní se mobilní telefon právě jemu. Mnozí průvodci Prahou o něm říkávají, že má nejlepší zaměstnání v metropoli. Sympatický muž nyní Novinky pustil k srdci samotného stroje a rozhovořil se i o plánované půlroční opravě nejstaršího funkčního orloje na světě.

Unikátní pohled do nitra Staroměstského orlojeVideo: Novinky

 
Článek

V čem spočívá práce muže, který dohlíží na jednu z nejznámějších českých památek? Když nastoupil před sedmi lety, vychytával prý mnohé mechanické problémy. To trvalo zhruba rok. Nyní už dochází kontrolovat orloj průběžně jednou týdně. Samozřejmě je také na telefonu pro případ, že by byla nahlášena porucha. A nemluví zrovna v teoretické rovině.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jedna z nejoblíbenějších pražských atrakcí brzy na dlouhé měsíce vymizí.

„To víte, je to starý stroj. Pravidelně jednou za měsíc vše promažu, ale čas od času dojde k únavě materiálu, něco se v tom zlomí a potřebuje to opravu. Za tu dobu, co tu jsem už se to nejednou přihodilo. Apoštolové jednou chodili dokola asi dvě hodiny, než jsem dostal informaci a přijel to opravit. Jindy zase chodili rychleji - to byl opravdu neskutečný fofr. A naposled, letos na jaře, se neotvírala dvířka,” popsal příklady závad pro Novinky Skála.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pražský orlojník Petr Skála

Orlojník uznává, že je stav mnoha součástí orloje poměrně špatný a zub času se na něm zle vydováděl. Samotný gotický mechanismus je prý funkční, ale zrestaurovat potřebuje. Oprava je tak podle něj načasovaná na poslední chvíli. Práce na Staroměstské radnici začínají už letos, orloj přijde na řadu zřejmě v průběhu příštího roku.

Návrat k původní podobě

Turisté i Pražané se mohou těšit na novou barvu střechy, novou kopii kalendária, čerstvě omalovaný astroláb či zrestaurované sochy, ze kterých prý už také mnoho částí upadalo. Podle Skály bude orloj opět zářit do dáli. Cílem však má být přiblížení se k původní podobě orloje. A orlojník by byl rád, kdyby třeba zmizely i nevzhledné sítě, které mají chránit sochy před holuby. Ti už ale v budově delší dobu vůbec nesídlí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Apoštolové z orloje Staroměstské radnice.

Není zatím jasné, kdy přesně začne renovace samotného orloje, ale Skála odhaduje, že navzdory optimistickým odhadům zabere minimálně půl roku, tipoval by však, že se velmi jednoduše může protáhnout i více. Jak ale zdůrazňuje, podobná renovace je vždy skok do tmy a velmi špatně se její délka odhaduje. Nejzazší termín, kdy musí být renovace hotová, je však jasný. Jde o 28. říjen 2018 - tedy státní svátek, kdy se bude slavit 100. výročí od vzniku Československa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám