Hlavní obsah

Čeští polárníci plavou v Norsku vedle kosatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina českých polárníků se vypravila na sever Norska pozorovat mořské predátory. Snaží se totiž prokázat hypotézu, že spolu různé druhy velryb spolupracují při lovu. Giganty pozorují přímo v jejich přirozeném prostředí, ve vodě, a někteří prý interagují také s člověkem.

BEZ KOMENTÁŘE: Čeští výzkumníci zkoumají za polárním kruhem velrybyVideo: Petr Slezák, Kapr Divers

 
Článek

Tým vedený potápěčem, fotografem a cestovatelem Petrem Slezákem mapuje jejich výskyt a popisuje taktiku lovu i komunikaci těchto mořských savců.

Díky tomu, že jsou pozorovatelé s kosatkami i keporkaky přímo v ledové vodě, popisují v posledních letech i jejich interakci s člověkem. Ta zahrnuje například oční kontakt, zpívání, cvakání nebo připlavání do bezprostřední blízkosti. „Ve třech případech, kdy jsme pozorovali přímo ve vodě lovící kosatky, se nám stalo, že kosatka připlula se sleděm v tlamě k člověku a sledě mu dala,“ říká Slezák.

Foto: Petr Slezák, Kapr Divers

Potapěči v bezprostřední blízkosti velryb

Spolupracují při lovu

K polárníkům se v posledních letech přidávají i profesionální filmové štáby, fotografové nebo i nadšenci obdivující krásy divoké přírody za polárním kruhem. Sever Norska je totiž jedním z mála míst na světě, které se dá obdivovat nejen z paluby lodi, ale i přímo ve vodě.

Foto: Petr Slezák, Kapr Divers

Severní polární kruh láka i filmaře či nadšence do divoké přírody.

Jedním ze zajímavých fenoménů, který Slezák popisuje, je spolupráce kosatek a keporkaků při lovu sleďů. I přesto se vědci kloní spíše k názoru, že tyto dva druhy mořských savců mají natolik odlišnou taktiku lovu, že se o žádné spolupráci lovit nedá.

Pozorování české výpravy ovšem vede k jiným závěrům. Svědčí o tom i fotografie a video záběry, které se výpravě podařilo pořídit přímo ve vodě. V lednu 2017 bude průzkum pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám